Jiří Uhlíř
5. října 2009 • 14:17

Lorenzo podpořil Šemberu. A splnil jeho přání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jorge Lorenzovi došel vzkaz od Lukáše Šembery. Zraněný český motocyklista chtěl, aby si GP Portugalska podmanil Španěl na yamaze. A Lorenzo přání vyplnil suverénním způsobem. Závod MS silničních motocyklů kategorie MotoGP od prvního kola ovládl. Na motorce s nálepkou, která nesla jméno českého pilota.



S nápadem přišli dva čeští fotografové. „S Lorenzem se znám. Říkal jsem mu o Lukášovi. Dohodli jsme se, že si dá na motorku nálepku, jako důkaz solidarity. A Jorge souhlasil,“ vysvětlil Jaromír Havránek.

Lukáš Šembera, který si před dvěma týdny poranil páteř během exhibičního závodu na pitbiku, dlouhodobě španělského závodníka obdivuje. A chtěl po něm, aby se z portugalského okruhu v Estorilu stalo Lorenzovo království. Přesněji - aby španělský pilot jako vítězné gesto zapíchl vlajku s červeným křížkem do země přímo na okruhu. Tím Lorenzo oslavuje své vítězství.
„Udělám, co budu moct.

Chtěl bych ale zdůraznit, že jsem si dal speciální nálepku se jménem Lukáše Šembery na svůj stroj. Mladého českého jezdce potkala závažná havárie. A já mu přeji brzké uzdravení,“ říkal pak Lorenzo.

Šembera se ostříhal a cvičí na rotopedu, který mu otáčí nohamaFoto Blesk - Ondřej Požár


Do závodu nastupoval z prvního místa. A to po boku Valentina Rossiho, svého týmového parťáka a největšího rivala.

Jenže hned po startu nebylo co řešit. Lorenzo ujel všem. Suverénně.
Marně ho stíhal Casey Stoner, který se vrátil po několikaměsíční zdravotní pauze.

Celkovým prvenstvím pak Španěl snížil náskok Valentina Rossiho v čele šampionátu na osmnáct bodů. Jeho další cíl zní - dohnat italského jezdce. „Není to nemožné. Určitě to ještě zkusím. Ale lehké to nebude,“ potvrdil Lorenzo, který pak teatrálně sesedl z motocyklu, vzal si černou vlajku s červeným křížem a opravdu ji zabodl do země.

Valentino Rossi (č. 46) z tímu Yamaha sa bije o prvé miesto s tímovým kolegom Jorge Lorenzom (č. 99). Za nimi je Španiel Dani Pedrosa z tímu HondaFoto SITA


Sebevědomý Španěl pak předvedl další divadelní prvek. Při vyhlašování vítězů přišel ke stupňům „měsíčním krokem“, imitací pohybů astronautů.
Jako ve vesmíru si mohli připadat i čeští jezdci.

Karel Abraham s Lukášem Peškem totiž sváděli v kategorii do 250 ccm přímo hvězdné války. Ale o deváté místo. Nakonec oba dva předjel v posledním kole Debon ze Španělska. „Po těch dvou dnech, ve kterých jsme se dost trápili, je to dobrý výsledek,“ prohlásil Pešek, který nakonec skončil jedenáctý. Abraham dojel desátý.

Další Čech Jakub Kornfeil při druhém startu v šampionátu v nejslabší kubatuře do 125 ccm obsadil 25. místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud