20. března 2010 • 05:00

Motoristé přežili squashový smrťák

Autor: jrš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během vteřiny musí leckdy přelstít za vysoké rychlosti kritický moment. Jaké však budou reakce motocyklového jezdce Lukáše Peška a automobilového závodníka Jana Charouze na squashovém kurtu, pod taktovkou Jana Koukala? Právě desetinásobný mistr republiky oba motoristy pořádně prohnal.



Na závodních okruzích ovládají pořádně rychlé stroje. Koňské síly však budou muset odložit, nyní se spoléhají pouze na své tělo. Tentokrát nebudou ladit motory a další technické detaily. Teď musí vypilovat techniku forhendu a bekhendu. Preciznost úderů přišel zkontrolovat Jan Koukal.

Squashový vládce v Česku hned při rozehrávání obou motoristů kroutil hlavou. Okruhář Charouz je levák, to motocyklista Pešek hraje pravou. Pomocí těchto rukou ovládají několikamiliónové mašiny. Ale malinký gumový míček zvládnout a zkrotit ve squashovém kurtu pražském hotelu Hilton nedokáží.

Jan CharouzFoto Archiv Sport


„Vždyť ten míček si s vámi dělá co chce. Pojďme, jdeme nejdříve trénovat,“ pokynul Koukal, který odkrývá taje správného nápřahu, timingu odehrání a vhodnému postavení těla při úderu. Oba motoristi poslouchají a diví se, kolik detailů je nutné vyladit před hrou. „Tak kdo mi dá více bodů? Přijímám sázky,“ vyzve pak motorové závodníky Koukal.

Jako první jde na squashovou partičku Jan Charouz. Koukal mu už v první výměně naznačí, podle jakého scénáře se hra bude vyvíjet. Squashový mistr stojí uprostřed kurtu a rozhazuje míče po celé šíři prostoru. Závodník pak musí na plný výkon nastartovat své nohy. Přesto se mu pak podaří dát přímo z returnu bod. A pak další. Dohromady jich Koukalovi nasází celkem sedm.

Lukáš PešekFoto Marek Paulíček
„Kde si ty body sebral? To si asi dostal pěkně velký budget,“ smál se Pešek a zavřel za sebou dveře. I jeho čekal boj proti profesionálovi. Při jednom kraťasu si už Koukal mnul ruce, jenže motocyklista ho vybral a sám kraťasem uzmul bod.

Squashový mistr se jen překvapivě zadíval. I Pešek pak udolal na Koukalovi sedm bodů a šel si ke kolegovi setřít pot z čela. „Je to peklo,“ zasmáli se oba závodníci.

„Tak hoši, ještě jsme si pro vás připravili závěrečnou lahůdku. Vyzkoušíte si squashový smrťák,“ pokynul Koukal a hned vysvětlil, co nepříjemně znějící pojem znamená. Motoristé musí v rychlém sledu vybrat dvacet kraťasů a během úderů se vrátit do středu kurtu.

Jeden z nejnáročnějších cviků jde otestovat Charouz, už po osmém odehrání však zaklel. Nevzdává se. Jeho běžecký projev ale houstne, nohy se spíše kloužou po patách. Po dvacátém míčku lehne ke sklu. To Pešek se na smrťák těší, po špičkách dobíhá míče jako laň v poli, ale po dvacátém výběru orosen padá vedle Charouze.

„Myslím, že jim pár rad určitě pomůžou. A snažili se, líbilo se mi, jak makali,“ pochválil své učně Koukal. „Lukáš měl větší ránu a Honza zase lépe uklízel mé kraťasy. Každý měl něco. A některé body, co my daly, jsem opravdu neměl.“



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud