29. listopadu 2010 • 15:08

Gladiator Games ovládl "šílený" Torres

Autor: Adam Böck
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ryčeli nadšením, adrenalin jim rozpumpoval srdce do maximální tepové frekvence. Před jejich zraky předváděli své šílené triky ti největší blázni ze světa freestyle motokrosu. Šestnáct tisícovek fanoušků v O2 Areně si v sobotu vychutnalo pekelně nadupanou show, jejímž hlavním hrdinou nakonec byl Danny Torres.



Šílenství. Jiným slovem to, co se dělo v sobotu v pražské O2 Areně, označit nejde. K jedenáctému ročníku freestyle motokrosové show FMX Gladiator Games se sjelo šestnáct jezdců z celého světa a opravdu se bylo na co koukat.

Dva nejlepší jezdci současnosti dorazili do Prahy, aby splnili přání organizátorů a rozhodli o tom, kdo je v současné době číslo jedna. Nate Adams, čerstvý obhájce vítězství v nejslavnější FMX sérii Red Bull X-Fighters, a proti němu Dany Torres, který vyhrál poslední závod právě tohoto seriálu, jenž se jel na začátku října v Římě.

O2 aréna byla svědkem úchvatného představení.Foto ČTK


Téměř šestnáct tisícovek diváků ve vyprodané O2 Areně však nebavily kousky pouze téhle dvojice. „Nate, to je masakr, Dany jezdil v konci fantasticky, ale nejvíc mě potěšil Jeff Fehr a jeho underfl ip. Byl jeden z největších, co jsem kdy viděl. Jsem za něj hrozně rád, byl celý večer nervózní a udělal to jen kvůli nám a kvůli divákům,“ řekl Marek Rejman, hlavní organizátor z pořadatelské agentury GSMA.

Underfl ip, tedy skok, kdy jezdec neotáčí klasické salto vzad, ale do strany, předvedl Fehr ve vyřazovací části soutěže o nejlepší trik. Doplatil však na to, že proti němu ve čtveřici jeli právě Adams s Torresem a že částečně jezdce hodnotili i diváci v hale, kteří skandovali hlavně při letech právě těchto dvou.

Drobná nespravedlnost však byla zapomenuta o chvíli později, kdy ve finále Nate Adams předvedl skok, který na českém území ještě nikdo před ním neskočil.

Další šílený kousek v podání borců na motorkách.Foto ČTK

Jeho trik 360 nac nac, tedy když se obtočil kolem své vertikální osy a ještě k tomu měl obě nohy na jedné straně motorky, zvedl ze sedaček úplně všechny. Dokonce i Leoš Mareš, který celou akci, stejně jako v loňském roce, moderoval, byl v naprosté extázi. Snad nikdo po chvíli nevěřil, že ještě někdy přestane opakovat „nac nac, nac nac“.

Tím ale představení nekončilo. V soutěži o nejlepší trik měl každý z jezdců pouze jeden pokus. Mohlo se tak stát, že se do finále neprobojují dvě největší hvězdy, jejichž souboj byl dopředu avizován. Aby návštěvníci o tuto podívanou nepřišli, organizátoři naplánovali to hlavní až na konec programu. Oba dva dostali k dispozici celou jízdu, tedy více než minutu v kuse, aby ukázali, co v nich skutečně je.

Diváci měli opravdu čemu aplaudovat.Foto ČTK


Při dechberoucí show otáčeli tihle „blázni“ jedno salto za druhým a lidem tak často při tricích, jako jsou Backfl ip Lazy Boy, Superman nebo Heart Attack, tuhla krev v žilách. Z celkového vítězství se radoval Danny Torres, kterého
ostatní jezdci označili za vítěze v poměru 9:2.

Až na jeden pád, hned v úvodu programu, dokázali jezdci všechny šílenosti ustát. Méně štěstí měl bohužel Ondřej Záruba, který při jednom ze skoků v tréninku doslova rozlomil motocykl a přivodil si otřes mozku. Oslabil tak český tým, který ve zbývajícím složení Petr Kuchař, Zdeněk Fusek a Radek Bílek vypadl v týmové soutěži hned v prvním kole.

Kvůli zranění se nemohl zúčastnit Petr Pilát, vítěz z minulých let a pravděpodobně nejlepší český jezdec. Další domácí hvězda Libor Podmol bojoval ve Vídni, kde měl šanci stát se světovým šampionem. České jméno však bezpochyby napravil teprve jedenáctiletý Matěj Česák, který byť mimo soutěž a na menším stroji, ale náročností triků ve své exhibici dokázal napodobit o dost starší a zkušenější borce.

slovníček triků

Backflip Salto vzad

Can can Jezdec má obě nohy na stejné straně motorky. Na jedné stojí, druhá je ve vzduchu.

Backflip Lazy Boy Jezdec leží na motorce, nohy má pod řidítky.

Backflip Superman
Jezdec se drží motorky za řidítka a vlaje za ní jako Superman.

Backflip Heart Attack Jezdec se drží motorky pouze za sedlo.

Underflip Podobá se saltu vzad, ale jezdec se otáčí do strany.

16 - Tolik tisíc diváků vidělo 16 sobotní akci.

11 - Tolik let bylo nejmladšímu 11 účastníkovi FMX Gladiator Games Matěji Česákovi.

 

Diváci měli opravdu čemu aplaudovat.
Diváci měli opravdu čemu aplaudovat.




Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud