Jonáš Bartoš
1. srpna 2012 • 17:55

Stříbrný zázrak Hradilek: Pohodář, za kterým přijela teta na kole

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PROFIL PRVNÍHO MEDAILISTY | Věčně usměvavý, dobře naladěný milovník adrenalinu. Také muž, pro nějž jsou závody na divoké vodě především zábavou, nikoliv bitvou o nejvyšší příčky. Na kanálu v Londýně se kajakář Vavřinec Hradilek dočkal. V olympijském finále zajel životní jízdu a raduje se ze stříbrné medaile. Kdo je momentálně nejoslavovanější člen české výpravy?



Pětadvacetiletý závodník se vodnímu slalomu věnuje od devíti let, inspirovalo jej vítězství Štěpánky Hilgertové na olympiádě v Atlantě z roku 1996. Už při své první vrcholné seniorské akci senzačně vyhrál závod světového poháru v Praze a nastartoval pestrou kariéru.

Na Hrách v Pekingu patřil k tajným trumfům české olympijské výpravy. Tam mu finálové kolo těsně uniklo, v čínských peřejích skončil jedenáctý. Dočkal se až za čtyři roky v Londýně.

VAVŘINEC HRADILEK
Datum a místo narození: 10. března 1987, Praha
Výška a váha: 168 cm, 78 kg
Klub/trenér: USK Praha/Miloslav Říha
Největší úspěchy (pouze individuální závody): MS 2010 (Tacen) a OH 2012 (Londýn) - stříbro, ME 2010 (Bratislava) - bronz (ze závodů hlídek má navíc zlato a bronz z MS)
Ocenění: 2x vítěz domácí ankety Kanoista roku (2009-10)
Rodina: svobodný


"Diváci byli fantastičtí, tak jsem jim chtěl ukázat ten sport z jiné stránky. Že to může vypadat i uvolněněji a odlišněji. Nestresoval jsem se," vykládal Hradilek po úspěšné kvalifikaci, kde v druhé jízdě projížděl branky pozadu a schválně brzdil, aby získal výhodnější startovní postavení pro semifinále.

Jeho slova vystihují vlastní povahu. Vodní sport bere především jako zábavu, nikoliv "práci", na které stojí celý svět. Rád si užívá sjíždění divokých řek či extrémní kayaking, miluje cestování, rád posedí s přáteli. Na Novém Zélandu i kdekoliv jinde na světě.

„Na vodopády nejsem, to si člověk představí Niagaru. Rekordní skok je asi šedesát metrů, což je moje noční můra, to bych nikdy nechtěl zažít. Pád do neznáma nechci," vykládal před necelým rokem v rozhovoru pro deník Sport.

"Nemám konkrétní cíle a sny, ale přál bych si být zdravý a dokázat si s vodou hrát," prozradil své představy.

Pětadvacetiletý vicemistr světa z roku 2010 má široké příbuzenstvo. Do Londýna za ním na kole! přijela teta z Vysočiny, fandil mu i strýc pracující na ambasádě v Londýně. Muž s neobvyklým jménem má příbuzné také Německu, Novém Zélandu či ve Francii.

Malý Vavřinec Hradilek v deseti letech, když na divoké vodě začínal Malý Vavřinec Hradilek v deseti letech, když na divoké vodě začínalFoto Archiv Vavřince Hradilka

Usměvavému závodníkovi během největšího triumfu kariéry fandily spousty diváků. U kanálu v Londýně mimo jiné i lidé ze Slovenska, kteří v závodě kajakářů neměli svého zástupce.

Po semifinálové jízdě si "Vávra", jak se mu přezdívá, zhluboka oddychl. Nepředvedl ideální výkon, ale na postup do finále to stačilo.

Hodinu poté se nebojácný odvážlivec spustil v londýnském kanálu do poslední jízdy. A zajel fantasticky, bez jediné chybičky. Mohlo z ní být i zlato, nebýt takřka dokonalého představení Itala Molmentiho, na kterého už český borec neměl.

Hradilkův boj ve vlnách byl úspěšný – český kajakář si dojel pro stříbrnou medaili!
Hradilkův boj ve vlnách byl úspěšný – český kajakář si dojel pro stříbrnou medaili!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud