4. srpna 2012 • 15:38

Karbonový běžec Pistorius postoupil do semifinále s úsměvem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

S úsměvem na tváři zahájil Oscar Pistorius své historické vystoupení na olympijských hrách. Jihoafrický atlet, jenž má amputované obě dolní končetiny pod koleny, nastoupil na karbonových protézách k úvodnímu rozběhu na 400 metrů jako první handicapovaný sportovec v dějinách k závodu pod pěti kruhy a svým letošním maximem 45,44 vybojoval postup do semifinále.



"Pracoval jsem na tom šest let, abych dostal šanci. Přistihl jsem se, jak se usmívám ve startovních blocích, což je na čtvrtce hodně vzácné," řekl Pistorius, jenž se na dráze těšil mnohem větší pozornosti 80 tisícovek fanoušků než vítěz jeho rozběhu Luguelin Santos z Dominikánské republiky.

Úspěch pětadvacetiletého atleta, jenž už má ve své sbírce čtyři zlata z paralympijských her, v hledišti sledovali i jeho přátelé a rodina včetně devětaosmdesátileté babičky. Po doběhu, když u jeho jména naskočilo velké Q, si na moment skryl obličej do dlaní. "Nemohl jsem doufat v nic lepšího," řekl.

Přáli mu i soupeři. "O Oskarovi můžu říct jediné, je to neuvěřitelný dříč," prohlásil jeho tréninkový kolega Erison Hurtault z Dominiky, jenž do semifinále neprošel. "Jsem rád, že konečně dostal šanci závodit," dodal. "Vnímám ho jako každého dalšího sportovce, dalšího závodníka," řekl mistr světa Kirani James z Grenady.

Startu mezi zdravými sportovci ale předcházely roky snažení. Pistorius musel absolvoval množství testů, které zkoumaly, zda mu jeho karbonové protézy neposkytují oproti běžcům se zdravýma nohama nefér výhodu. Nakonec ale jihoafrický olympijský výbor uznal jeho splněný limit a nominoval ho do Londýna.

Osobní maximum 45,07 sice Pistoriuse neřadí mezi uchazeče o medaile, svůj sen si však splnil už semifinálovou účastí. Na tu nedosáhl například obhájce pekingského zlata LaShawn Merritt, kterého v rozběhu zastavilo zranění. "Bojoval, aby se tam dostal. A je tam. Je to skvělý chlapík, kamarád," řekl Američan.

Ne všichni jsou ale z rozruchu kolem Pistoriuse nadšeni. "Zeptejte se jeho," odpověděl britský čtvrtkař Nigel Levine na otázku, zda je Pistorius zvýhodněn. "Já si nechám svůj názor pro sebe. Se mnou to nemá co dělat," řekl Levine, jehož osobní maximum je oproti Jihoafričanovi o čtyři setiny horší. V přímém souboji se oba utkají v nedělním druhém semifinále, český rekordman Pavel Maslák nastoupí v prvním běhu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud