6. srpna 2012 • 14:38

Kostelecký zlato neobhájí. Postup do finále si nevystřílel

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen o obhajobě olympijského zlata se Davidu Kosteleckému rozplynul. V závěru kvalifikace netrefil tři terče a se součtem 120 bodů klesl za postupové pozice, na čtrnácté místo. Aby mohl usilovat o šestičlenné finále v rozstřelu, potřeboval o dva body lepší výsledek. Neuspěl ani Jiří Lipták, který udělal ještě o chybu více a se 119 body obsadil osmnácté místo.



Kvalifikaci vyhrál maximálním nástřelem 125 bodů čtyřicetiletý Australan Michael Diamond, který vyrovnal světový a o bod překonal vlastní olympijský rekord. K triumfům z Atlanty a Sydney tak může přidat třetí olympijské zlato.

"Sto dvacet není propadák. Samozřejmě jsme si přál víc, ale bohužel, to je sport," řekl Kostelecký, který startoval na čtvrté olympiádě. Před triumfem v Pekingu 2008 byl šestý v Sydney 2000 a v Atlantě 1996 obsadil 31. místo.

"Vím, jak je těžký udělat výsledek a medaili, a jsem rád, že se mi to (v Pekingu) povedlo, protože vidím, že to fakt není sranda. Beru to tak, že jednou jste nahoře a jednou dole," řekl.

První dvě položky odstřílel Kostelecký v úvodním dnu soutěže shodně za 24. "Což bylo málo a snažil jsem se následně něco změnit. Střílel jsem rychleji a vyplatilo se," řekl. V třetí položce už nechyboval a po úvodním dnu kvalifikace byl desátý.

I první položku druhého dne zvládl bezchybně, ale na závěr kvalifikace mu tři z 25 asfaltových terčů uletěly. "Střílel jsem možná až moc rychle a chyběla tomu nějaká trefená druhá rána," řekl Kostelecký.

Obhájce olympijského zlata ve střelbě na trap David Kostelecký nepostoupil v Londýně do finále.
Obhájce olympijského zlata ve střelbě na trap David Kostelecký nepostoupil v Londýně do finále.

Po druhém nezdaru v poslední položce už věděl, že je bez finále. "A posledních deset terčů se mi moc nechtělo, protože jsem věděl, že to je o ničem. Když nejste v šestce, tak to nemá velký význam," řekl.

Lipták při své olympijské premiéře chyboval první den dvakrát, ale ve zbylých dvou položkách celkem čtyřikrát. "Když jsem úvodní den netrefil terč první ranou, dohnal jsem to druhou, ale dnes v tom byla rezerva," řekl Lipták. "Musím to hodit rychle za hlavu. Život jde prostě dál a nekončí to jedním nepovedeným závodem."

Čeští střelci tak na olympijských hrách v Londýně vybojovali jeden cenný kov, o který se bronzem ve sportovní malorážce zasloužila Adéla Sýkorová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud