22. října 2015 • 07:30

Olympijský park pro Rio bude na Lipně. Stát bude 65 milionů

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projekt olympijského parku se vloni osvědčil. A tak jej chystá Český olympijský výbor (ČOV) i pro hry v Riu de Janeiro. Tentokrát ale bude v jižních Čechách na Lipně. Návštěvníci parku si budou moci zkusit různé sporty, fandit před velkoplošnými obrazovkami i se následně s úspěšnými českými sportovci na Lipně potkat. Celé to bude stát 65 milionů korun.



Na základě dobrých zkušeností s parkem Soči - Letná 2014 se připravuje ČOV další projekt. Tentokrát ale i na přání fanoušků bude mimo Prahu. Volba padla na Lipno nad Vltavou a jeho okolí.

„Komunikovali jsme s kraji a největší zájem projevil ten Jihočeský. Následně jsme se dohodli na Lipně nad Vltavou, kde se za posledních deset let prostředí obrovsky zlepšilo,“ vysvětlil včera předseda ČOV Jiří Kejval.

Projekt se však netýká pouze Lipna a období konání olympijských her (5.-21. Srpna). „Akce s názvem Jižní Čechy olympijské bude probíhat po celý rok 2016 a zasáhne i další obce na Lipensku,“ poznamenal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Jeho cílem je zapojit do sportovních aktivit co nejvíc lidí v kraji a zejména pak nadchnout pro pohybové aktivity děti. Proto investují kraj i další partneři akce i do oprav sportovišť v regionu. „Máme na to připraveny významné finanční prostředky,“ poznamenal Zimola.

Náklady na Olympijský park Rio – Lipno 2016 mají být 65 milionů korun. Tato částka nemá být podle Kejvala překročena. Největší část peněz (45 %) má jít z veřejných zdrojů, 40 % pak budou tvořit partnerské zdroje a patnácti procenty přispěje Mezinárodní olympijský výbor. „Bude to vůbec poprvé, kdy bude MOV podporovat aktivity v Česku. Ještě proběhnou další jednání, ale tohle je takový základ, který máme slíbený a za to jsme rádi,“ dodal Kejval.

Investované peníze se především kraji bohatě vrátí. Podle studie, kterou zpracovala poradenská společnost KPMG, jsou očekávané přínosy pro veřejné rozpočty 260-320 milionů korun. Počet návštěvníků regionu by se měl totiž v období konání akce zvýšit 1,5 násobně.

Olympijský park se bude rozprostírat po březích celé Lipenské přehrady, jeho hlavní část ale bude v blízkosti mariny. „Chceme na sportování využít vodní plochu, ale představíme příchozím i různé plážové sporty,“ přiblížil marketingový ředitel ČOV Marek Tesař.

Chybět nebudou ani koncerty, světelné show a velkoplošné projekce, v plánu jsou i telemosty se sportovci v Riu. A samozřejmě setkání s úspěšnými českými olympioniky, které organizátoři prakticky hned po jejich příletu z Ria přivedou fanouškům přímo do parku. Předseda Kejval si uvědomuje, že po patnáctihodinovém letu to ale pro sportovce nebude jednoduché. „Chceme o tom s nimi komunikovat a vysvětlit jim to, aby vnímali, že jsou tam stovky tisíc lidí, kteří jim fandí a kteří je chtějí přivítat.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud