8. prosince 2015 • 19:09

Oblečení olympioniků v Riu bude zdobit Zátopkova silueta

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kresba legendárního běžce Emila Zátopka bude zdobit kolekci oblečení českých sportovců na letních olympijských hrách v Riu de Janeiro. Český olympijský výbor (ČOV) se osobností čtyřnásobného olympijského vítěze inspiroval pro celou řadu aktivit v příštím roce.



"Jsem moc ráda, že se s Emilovým životem a jeho sportovními úspěchy může seznámit další generace," řekla Zátopkova manželka Dana, olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952. Když se dozvěděla, že slavný vytrvalec bude inspirací pro nadcházející olympijský rok, byla překvapená. "To jsem se divila," uvedla třiadevadesátiletá Zátopková.

Zátopkova kresba se objeví nejen na oblečení sportovců, ale dostane se do loga ČOV. V minulých dnech vyšel běžcův životopis z pera Pavla Kosatíka a režisér David Ondříček připravuje o Zátopkovi film.

"Hledali jsme osobnost, která by v této výjimečné olympijské sezoně spojila vrcholové, amatérské i neorganizované sportovce a je schopna oslovit širokou veřejnost i odborníky," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Portrét Zátopka byl upraven

Zátopek, jenž zvítězil na OH v Londýně 1948 v běhu na 10 km a čtyři roky nato v Helsinkách na tratích 5 a 10 km a v maratonu, občas k podpisu přikreslil sebe k postavičce oštěpařky, kterou předtím vyvedla jeho žena. Jeho autoportrét do loga upravil akademický malíř Milan Jaroš.

"Kresba se mi dostala do rukou šťastnou náhodou a hned jsem věděl, že to bude základem motivu. Změnil jsem jediné - výraz v panáčkově tváři. Původně se totiž nesmál," uvedl Jaroš při oficiálním odhalení kresby.

"Na tom se nedalo nic pokazit," řekla Zátopková při prvním pohledu na motiv. "Má nos mezi očima a vypadá to jako běžec. Je to hezký motiv a vypadá to dobře," hodnotila.

Školáci se o atletické legendě dozvědí v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj a za úkol budou mimo jiné mít běžce nakreslit. Vybrané dílka budou doprovázet výpravu do Ria. "Je to úžasná myšlenka. Děti si uvědomí, jaký byl Zátopek sportovec, ale hlavně zjistí, jak o tom přemýšlel," řekl kajakář Vavřinec Hradilek, stříbrný medailista z Londýna 2012.

Loni na zimní olympiádě v Soči měli Češi oblečení v barvách státní vlajky se vzorem inspirovaným první československou poštovní známkou z dílny malíře Alfonse Muchy. Na letních hrách v Londýně 2012 měly stejnokroje design z motivu obrazu Františka Kupky Amorfa - Dvoubarevná fuga. Z této kolekce nejvíce zaujaly holínky.

"V minulosti sport vzdával holt umělcům a nechávali jsme se inspirovat umělci. Nyní se naopak umělci inspirují sportovcem," podotkl Kejval.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud