2. června 2016 • 18:18

Sáblíkovou možná připraví o Rio, Česko chybí na seznamu. Nechápu, říká kouč

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Účast Martiny Sáblíkové v cyklistické časovce na olympijských hrách v Riu de Janeiro je nejistá. Česká republika není uvedena v seznamu kvalifikovaných zemí, který vydala mezinárodní federace UCI. Informoval o tom server iDNES.czČeský svaz cyklistiky situaci ověřuje, a pokud se stanovisko ukáže jako konečné, chce reagovat žádostí o divokou kartu.



Dosud se přitom mělo za to, že rychlobruslařská hvězda splnila podmínky pro účast v Riu desátým místem v redukovaném pořadí v časovce na zářijovém mistrovství světa, kde v absolutním hodnocení skončila dvanáctá. Podle oficiální listiny UCI však žádné z 25 míst pro časovku české cyklistice přiděleno není.

"To místo pro Martinu tam mělo být. Prvních deset zemí z časovky v Richmondu ho mělo podle pravidel zaručené. Na rovinu říkám, že to celé nechápu. Hned jsme požádali UCI o jejich stanovisko a vysvětlení," řekl ČTK generální sekretář českého svazu Stanislav Kozubek. Připustil ale, že kvalifikační kritéria mohou mít nejednoznačný výklad. "Dají se často vykládat dvěma směry a jsou složitá. Také dráhaři sprinteři do poslední chvíle nevěděli, na čem jsou," řekl Kozubek.

Pokud by česká strana neuspěla s dovoláním po nápravě, je připravena požádat o divokou kartu. "A věřím, že v takovém případě bychom měli šanci divokou kartu pro Martinu dostat," uvedl Kozubek.

Věřím, že nakonec Martina chybět nebude, říká Novák

Trenéra Sáblíkové Petra Nováka informace dopálila. "Tak my jsme se honili... a utratili na přípravu miliony a cyklistický svaz není ani schopný znát pravidla," divil se Novák v reakci pro iDNES.

Později už hovořil o nepříjemné situaci o něco smířlivěji. "Tu zprávu jsme se dozvěděli od médií akorát ve chvíli, kdy jsme byli na tréninku. Četli jsme ještě znovu pravidla z Richmondu, v nichž je jasně psáno, že prvních deset zemí má právo startu na olympijských hrách, dalších 15 bude doplněno. Zatím zůstávám v klidu, protože nevím, proč by to mělo být jinak," řekl ČTK Novák.

"Vím, že s tím měli nějaký problém snad i stíhači, ale vyřešilo se to. My tedy žijeme v tom, že na olympiádě startovat budeme, zatím nemám důvod se nějak rozčilovat a být nervózní. Věřím, že cyklistický svaz na tom pracuje a asi to i je samotné překvapilo. Určitě udělají všechno proto, aby byla zjednána náprava," věří Novák.

Představa, že by veškerá příprava a kalendář připravený s ohledem na start v Riu přišly vniveč, je pro něj zdrcující. Novák ale zatím nepředbíhá událostem. "Nechci to vůbec domýšlet do toho závěru, že by Martina v Riu neměla startovat. Věřím, že tam na startu časovky nebude chybět," prohlásil Novák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud