24. července 2016 • 17:55

Slavte s kondomy! Vesnice v Riu je připravená na vše, Australané šli do hotelu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vesnice v Riu de Janeiro, zázemí pro realizační týmy a sportovce, byla dnes oficiálně otevřena. První čeští reprezentanti včetně medailových nadějí ve vodním slalomu Jiřího Prskavce a Kateřiny Kudějové dorazí v pondělí. Třeba australská výprava se ale kvůli špíně a ucpaným záchodům odmítla nastěhovat.



Nově vybudovaná vesnice, která čítá 31 staveb, pojme více než 10 000 sportovců a celkem 18 000 lidí. Český tým bude mít ve vesnici 177 členů, z toho 106 sportovců. O provoz areálu se bude starat na 13 000 zaměstnanců a dobrovolníků.

Podívejte se, jak to v olympijské vesnici vypadá:

V olympijské vesnici nechybí ani automat na kondomy. Jsou přírodní z latexu z Amazonie.
V olympijské vesnici nechybí ani automat na kondomy. Jsou přírodní z latexu z Amazonie.

Rozlehlá vesnice se nijak neliší od těch předchozích. Je tradičně městem ve městě. Má vlastní zázemí včetně polikliniky se zubaři či očními lékaři, nechybí obrovské fitness centrum, sedm bazénů, banka, pošta, obchody, restaurace, kavárna, sedm prádelen, kadeřnictví, tréninkové prostory, fotbalová hřiště či modlitební místnosti. "Ještě se dodělávají chodníky a terénní úpravy," uvedl na facebooku Tomáš Houska z českého týmu.

Australané se odmítli nastěhovat

První výpravy se však ve vesnici setkaly se značnými nedostatky. Australané se dokonce odmítli nastěhovat kvůli špíně, ucpaným záchodům, vodě kapající ze stropu a elektrickým drátům, které trčely ze zdí. Sportovci proto zatím zůstali v blízkých hotelech.

Dům s českými pokoji má nejlepší možnou pozici v ulici Corcovado hned u vchodu do jídelny a zároveň u zastávky autobusu. Osm členů českého olympijského týmu včetně šéfa mise Martina Doktora nyní připravuje zázemí pro první sportovce - místnosti pro lékaře, maséry a fyzioterapeuty, prostory pro vedení týmu. U domu nechybí terasa s bazénem a palmami. Kolorit vesnice dokreslují hory a moře v pozadí.

"Nyní čekáme, až přijedou krabice s materiálem, abychom naše patra vyzdobili vlajkami a logem českého týmu," uvedl Houska. Češi budou bydlet mimo jiné v domě se Slováky a do Ria si nechali přivézt dokonce vlastní matrace. Apartmány mají dva dvoulůžkové pokoje, společnou kuchyň a sociální zázemí. Celkem je ve vesnici 10 160 pokojů a 18 000 postelí.

Samostatnou kapitolou je jídelna o rozloze tří fotbalových hřišť. Otevřená je nonstop a je připravena uvařit na 70 000 jídel denně všech kuchyní světa. "Jídlo je chutné," dodal Houska.

O bezpečí sportovců a realizačních týmů je postaráno. U každého vchodu je bezpečnostní rám, scanner zavazadel a na místě hlídkuje 500 ozbrojených policistů. "Občas narazíte na někoho, kdo neumí anglicky, ale vše zatím Brazilci berou s úsměvem, takže se usmíváme i my a nějak to vždycky dopadne. Jsou zatím nadšení," dodal Houska.

I proto, že v Brazílii je nyní zima, nízkou aktivitu vykazují komáři. Obzvlášť obávaný druh, který šíří virus zika. "Zatím jsme potkali asi dva, množství infikovaných komárů je údajně nulové, ale máme kvalitní repelenty a věříme, že to bude v pohodě," uvedl Houska.

Projekt olympijské vesnice přišel na 1,5 miliardy dolarů, asi 37 miliard korun. Organizátoři her věří, že po olympiádě apartmány prodají, údajně skoro deset procent z nich už je prodáno nyní. Brazílií však zmítá nejhorší ekonomická recese od třicátých let.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud