26. července 2016 • 21:20

Ruští hříšníci, kteří nesmí do Ria: Zlatý kanoista, volejbalista či veslaři

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympijské hry do Ria de Janeiro nepustí mezinárodní federace FISA dvaadvacet z osmadvaceti nominovaných ruských veslařů. Po nedělním rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) nevyřadit ruskou výpravu kvůli dopingu jako celek zakázaly sportovní organizace start pod pěti kruhy zatím 38 ruským sportovcům.



Největší zastoupení na tomto seznamu mají veslaři s 22 vyřazenými sportovci. Zákaz účasti dostalo v pondělí sedm plavců, k nimž dnes přibylo kvůli dopingové minulosti pět rychlostních kanoistů, dva moderní pětibojaři a po jednom volejbalistovi a jachtaři.

Veslařská federace FISA v pondělí zamítla start v Riu třem ruským olympionikům, dnes dalším 19 včetně dvou kormidelníků. Rusové přišli o obě osmiveslice, ženský dvojskif lehkých vah a čtyřku bez kormidelníka lehkých vah. Zbyla jim tak jediná loď.

Dva z 22 vyloučených ruských veslařů (Anastasja Karabelščikovová, Ivan Podšivalov) dostali v minulosti trest za doping, což jim podle nedělního nařízení MOV dveře do Ria zavřelo. Jméno Ivana Balandina se objevilo ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a zaměňování pozitivních vzorků za negativní. Zbývající veslaři doplatili právě na manipulaci se vzorky v moskevské laboratoři.

Nejznámějším jménem mezi pěticí kanoistů, kteří přijdou o Rio, je olympijský vítěz z Londýna ze závodu deblkanoí na 200 metrů Alexandr Ďjačenko. Ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a zaměňování pozitivních vzorků za negativní byli jmenováni také mistr Evropy Andrej Krajtor, bronzový olympijský medailista Alexej Korovaškov, Jelena Aňušinová a Natalja Podolská. Mezinárodní federace ICF jim proto v souladu s nedělním nařízením MOV start v Riu zakázala.

V Riu se nepředstaví ani moderní pětibojaři Maxim Kustov a Ilja Frolov. Oba vyřadila federace UIPM kvůli tomu, že se jejich jména objevila ve zprávě WADA. Místo Kustova se do soutěže dostal Lotyš Ruslan Nakonečnyj, Frolov byl náhradníkem.

Jak informovala agentura TASS, ruský volejbalový tým přišel před turnajem v Riu o smečaře Alexandra Markina, jenž byl letos suspendován za nález meldonia. Mezinárodní federace FIVB mu sice trest posléze zrušila, ale na hry ho nyní nepustila.

O soutěže v Riu přijde z rozhodnutí mezinárodní federace World Sailing i jachtař Pavel Sozykin. Bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy totiž figuroval ve zprávě WADA. Protože závodí v dvouposádkové třídě 470, Ruský olympijský výbor místo něj může povolat náhradníka.

Souhlas s účastí v Riu naopak dostali kompletně ruští tenisté, judisté, lukostřelci, parkuroví jezdci a sportovní střelci. Očekává se, že navzdory škrtům a přísným kritériím vyšle Rusko na hry silný tým v počtu 250 až 300 sportovců.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud