Pavel Novotný
2. srpna 2016 • 04:35

Kritika slovenské hvězdy: Kližan a Rio? Nejsou tam peníze, proto nejede!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že zažívá jedno z úspěšnějších období kariéry? Slovenský tenista Martin Kližan se v zájmu veřejnosti ocitl z úplně jiných důvodů. Po odřeknutí účast na olympijských hrách v Riu to bratislavský rodák schytává ze všech stran. "Nejsou tam odměny, body do žebříčku. Olympiáda ho nezajímá," nešetří Kližana podle serveru Novýčas.sk šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár. A není sám.



Na olympiádě v Riu měl být velkou slovenskou nadějí na medaili. Martin Kližan nedávno vyhrál silně obsazený turnaj v Hamburku, na žebříčku se posunul už na třicáté místo světa. Místo velkých očekávání však sedmadvacetiletý tenista vzbudil nejen u fanoušků pořádnou vlnu nevole. Po vzoru Tomáše Berdycha, Karolíny Plíškové a řady dalších hvězd tenisového světa se i on údajně obává viru zika, který na jihoamerickém kontinentě řádí.

"Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, bohužel olympiády v brazilském Riu se nezúčastním kvůli viru zika. Chci se omluvit všem svým podporovatelům i fanouškům, kteří jsou z mého rozhodnutí zklamaní, ale věřím, že přijdou jiné sportovní chvíle, kde budu moci znovu reprezentovat svoji zemi," vysvětloval na sociálních sítích Kližan.

Moc pochopení však u řady osobností slovenského sportu nenašel. "Nejsem z toho nadšený. Martin hodně váhal, není rád, že nejede. Snažil jsem se s ním o Riu hovořit již před časem, ale postupně komunikoval čím dál tím méně. Svoji neúčast mi v podstatě ani neoznámil, rovnou to publikoval v médiích," říká nehrající kapitán slovenského daviscupového týmu a olympijský šampion z roku 1988 Miloslav Mečíř.

Kližan: Nevěřím v bezpečnost

Zatímco tenisová legenda se ještě držela v rámci diplomatických vět, servítky si vůbec nebral šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár. "Olympiáda ho nezajímá. Nejsou tam odměny a body do žebříčku. Je velmi zvláštní, že zika straší jen několik tenistů a golfistů. Že by šlo o peníze?"

Levou rukou hrající tenista však své rozhodnutí zdůvodňuje jinak. "Nevím přesně, jaké má zika následky. Prý nás ochrání repelenty, mají se nosit trička s dlouhým rukávem, to ale není optimální. Nevěřím, že to tam bude v pohodě. Sám se bojím o svoje zdraví, nemám v plánu onemocnět. Podmínky tam nejsou takové, na jaké jsme my, Evropané, zvyklí," říkal pro časopis Tennis Arena slovenský tenista.

Kližan si příliš nepolepšil ani svým dalším vyjádřením na Facebooku. "V tenise jsou dvě největší akce v reprezentaci - Davis Cup a olympiáda. My, tenisti, však za to dostáváme v porovnání s turnaji velmi malý plat. Někteří dokonce nemají vůbec nic. Tím nechci říct, že máme dostávat více, to vůbec ne. Jde o to, že by to pro nás měla být čest hrát. Ale teď je tady otázka: Proč čest? Čím je vlastně reprezentace? Koho anebo co mám reprezentovat? Naší vládu? Nebo snad olympijský svaz, který ožije jen jednou za čtyři roky? Či náš tenisový svaz?" uvedl tenista, který si za kariéru vydělal přes 82 milionů korun.

Martin Kližan se nedávno musel vypořádat i s další nepříjemnou událostí, když po překvapivé porážce v chorvatském Umagu čelil výhružkám od sázkařů, kteří vyhrožovali smrtí nejen slovenskému tenistovi, ale i jeho rodině.

„Zabiju tě, když tě uvidím. Zabiju tvojí rodinu, mámu, otce a všechny. Když tě potkám, zbiju tě a okradu, abys mi vrátil, co jsem kvůli tobě prohrál,“ citoval Kližan některé ostré urážky, které si o sobě na sociálních sítích přečetl. (VÍCE ZDE >>>)

KDO BUDE CHYBĚT V RIU
JMÉNO NÁRODNOST NA ŽEBŘÍČKU
Tomáš Berdych Česko 8.
Dominik Thiem Rakousko 9.
Richard Gasquet Francie 15.
John Isner USA 16.
Nick Kyrgios Austrálie 18.
Bernard Tomic Austrálie 19.
Feliciano Lopéz Španělsko 20.
Alexander Zverev Německo 25.
Sam Querrey USA 28.
Kevin Anderson JAR 29.
Martin Kližan Slovensko 30.
Alexandr Dolgopolov Ukrajina 33.
Marcos Baghdatis Kypr 46.
Jiří Veselý Česko 51.
Michail Kukuškin Kazachstán 68.
ŽENY
Simona Halepová Rumunsko 5.
Viktoria Azarenková Bělorusko 6.
Belinda Benčičová Švýcarsko 16.
Karolína Plíšková Česko 17.
Julia Putintsevová Rusko 42.
Francesca Schiavoneová Itálie 101.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

 

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud