3. srpna 2016 • 09:03

Šance pro Sáblíkovou! Ruska dopovala, Štovíček chystá i žalobu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Expert na sportovní právo Jan Šťovíček chce pro Martinu Sáblíkovou získat místo v olympijské časovce po Rusce Olze Zabelinské, která byla vyloučena kvůli dopingové minulosti. Pokud v nejbližších dnech neuspěje, na víkend chystá žalobu ke zvláštnímu panelu Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS), který zasedá v Riu de Janeiro.



Dvojnásobná bronzová medailistka z Londýna Zabelinská měla patřit mezi favoritky závodu proti chronometru, který je na programu ve středu 10. srpna. Koncem minulého týdne ale Mezinárodní cyklistická unie (UCI) potvrdila zákaz startu ruským závodníkům, kteří v minulosti pykali za užití nedovolených látek. V souladu s pravidlem, jež nastavil Mezinárodní olympijský výbor.

"Tato situace hraje do karet šancím Martiny Sáblíkové v Riu nejen startovat, ale i uspět. V prvé řadě se uvolnilo jedno místo, které nyní bude UCI přerozdělovat, a zároveň Martině odpadla jedna velmi kvalitní soupeřka," uvedl pro ČTK Šťovíček.

Ten nyní za českou stranu apeluje na UCI, aby uvolněné místo ve startovní listině přidělila Českému olympijskému výboru s využitím právě pro trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení. "Opakovaně tvrdíme, že start Martiny by pozvedl obrovsky prestiž nejen ženské cyklistiky a byl by nejlepší propagací pro tento sport i pro olympismus," řekl Šťovíček.

"Navíc Martina je připravena, je k dispozici na místě v Riu a může ihned nastoupit," připomněl Šťovíček, že Sáblíková je již od konce minulého týdne v dějišti her s vírou ve zvrat v celém případu.

V týmu Martiny Sáblíkové v Brazílii nechybí trenér Petr Novák
V týmu Martiny Sáblíkové v Brazílii nechybí trenér Petr Novák

"Pro tuto zcela nečekanou situaci, kdy dle čerstvě stanovených pravidel MOV nemohou ruští sportovci (s dopingovou minulostí) startovat, není žádný předpis, který by upravoval přerozdělení uvolněných míst. Mezinárodní federace - v tomto případě UCI - tedy mohou postupovat dle svého volného uvážení," zdůraznil Šťovíček.

Sám očekává, že Zabelinská se ještě obrátí s odvoláním na zvláštní panel CAS. Ten začal zasedat v Riu deset dnů před začátkem sportovního svátku, je tvořen dvanácti rozhodci z různých koutů světa a má promptně řešit veškeré případy, které vyvstanou. Rozhodnutí musí být vždy vydáno do 24 hodin. "Možná už se tak děje v tuto chvíli, ale neočekávám, že by Zabelinská s ohledem na jasnou pozici MOV uspěla," podotkl Šťovíček.

"Vyčkáme tedy finálního postoje UCI. A pokud by Martině nepřidělili uvolněné místo do konce tohoto týdne, podáme během víkendu žalobu. Definitivní výsledek našeho boje se tak dozvíme nejpozději v pondělí, úterý. Každopádně šance na start Martiny vzrostly, což nás utvrzuje, že se vyplatí bojovat až do poslední chvíle - dokud je naděje na úspěch," uzavřel Šťovíček.

Sáblíková se původně domnívala, že si devátým místem v redukovaném pořadí časovky na loňském mistrovství světa zajistila olympijský start. Při zveřejnění kvalifikovaných zemí před dvěma měsíci ale vyšlo najevo, že ČR žádné účastnické místo nezískala. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií. Česká strana se od té doby snaží všemi možnými cestami dosáhnout toho, aby mohla Sáblíková v Brazílii startovat. Veškerá snaha ale dosud vyzněla naprázdno.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud