3. srpna 2016 • 14:56

Phelps se dočkal pocty. Bude vlajkonošem americké výpravy v Riu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vlajkonošem americké výpravy při pátečním slavnostním zahájení her v Riu de Janeiro bude nejúspěšnější olympionik v historii plavec Michael Phelps. Jednatřicetiletý držitel 22 medailí z OH se v Brazílii zúčastní olympijských her už popáté.



Pro Phelpse hlasovali ostatní členové výpravy USA, která čítá celkem 555 sportovců a bude v Riu obhajovat pozici nejúspěšnější země z předchozí olympiády v Londýně. Tam získali Američané 104 medailí, o šest se postaral právě Phelps. Čtyři disciplíny vyhrál, dvakrát byl stříbrný.

"V Sydney jsem chtěl být součástí týmu. V Aténách jsem chtěl zlato pro svou zemi. V Pekingu jsem chtěl udělat něco, co se ještě nikomu nepovedlo. V Londýně jsem se chtěl zapsat do historie. A tady v Riu jsem chtěl být na zahajovacím ceremoniálu, reprezentovat USA a aby na mě byla rodina hrdá. Tentokrát jde o víc než jen o medaile," prohlásil Phelps, kterého čeká první z plánovaných šesti závodů v neděli.

V historii amerického olympismu bude druhým plavcem, který při zahájení ponese vlajku. V roce 1976 jím byl v Montrealu Gary Hall. Ve valné většině případů je tato čest svěřena atletům, jedním z nich byla i diskařka českého původu Olga Fikotová-Connollyová v Mnichově 1972.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud