Martin Hašek
6. srpna 2016 • 23:27

Český ZMAR na písku! Sudí nenechal volejbalistky H+S přezkoumat video

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Sporné rozhodnutí sudích ovlivnilo důležitý moment tie-breaku, v němž Markéta Sluková s Barborou Hermannovou prohrály s Brazilkami Ágathou a Barbarou svůj úvodní zápas na OH. Zápas ztratily 1:2 na sety. Po jeho skončení cítily zmar z toho, že se v klíčové chvíli přiklonil rozhodčí na stranu domácích. „Byl to hodně důležitý bod ve třetím setu, mohly jsme odskočit, ten bod jsme potřebovaly. Nevím, proč se takhle rozhodl. Bohužel on tam je od rozhodování a nechtěl to vzít zpátky,“ mrzelo Slukovou. O kontrolu na videu požádal český pár o sekundu a půl později než měl.



Tiebreak ve vyhecované, možná až nepřátelské atmosféře, se možná právě lámal. Markéta Sluková zablokovala útok Barbary, míč dopadl na brazilské straně na zem, ale rozhodčí přiznali bod domácím za údajný dotek sítě.

„Zablokovala jsem Brazilku, rozhodčí písknul, že jsem byla v síti. Nemyslela jsem si, že jsem byla v síti, ta smeč má blízko k pásce, trefila to do pásky, do mé ruky,“ líčila Sluková. „Byl to hodně důležitý bod ve třetím setu, mohly jsme odskočit, ten bod jsme potřebovaly. Nevím, proč se takhle rozhodl. Bohužel on tam je od rozhodování a nechtěl to vzít zpátky.“

Markéta Sluková s Barborou Hermannovou během úvodního zápasu na olympijském turnaji v Riu. České plážové volejbaistky prohrály 1:2 na sety.
Markéta Sluková s Barborou Hermannovou během úvodního zápasu na olympijském turnaji v Riu. České plážové volejbaistky prohrály 1:2 na sety.


Češky ihned začaly protestovat, nejdřív křičet a mávat rukama. Teprve poté ukázala Markéta Sluková rukou písmeno C, čímž se oficiálně dožadovala přezkoumání sporného momentu, tzv. challenge. Olympiáda je prvním turnajem, kdy je něco takového možné. Rozhodčí ale trvali na svém.

„Bylo to neférové, proto jsme se vztekaly. Máme nárok na challenge, můžeme požádat rozhodčího o videozáběr, kde se ukáže, co se stalo. Ale musíme to udělat do pěti vteřin po konci výměny. A my jsme to udělali asi šest a půltou vteřinu poté, co výměna skončila a on to nechtěl uznat.“

Možnost přezkoumání sporných momentů videorozhodčím je olympijskou novinkou, ačkoli se v minulosti na turnajích už zkoušela.

„Je to novinka a je to těžké. Člověk, když je v té euforii a emocích, tak mu nedocvakne, že na to má nárok, protože je to nová věc,“ líčila Sluková. „Je to škoda, kdybychom to zkusili o pár vteřin dřív… Zase víme do příštího zápasu, tak se musíme okamžitě vztekat.“

Podle pravidel má každý pár právo zažádat o přezkoumání sporného momentu dvakrát, musí ale včas ukázat správné gesto.

„Máme vytištěné obrázky, musíte ukázat, aby vám challenge povolili. Takže pokud by nám challenge povolili, tak by třeba řekli, že jsme ji špatně ukázali… Dělám si legraci, ale máme nafocené, co a jak,“ říká Sluková. „Je to dobrá věc. Ale také díky tomu Rusáci prohráli zápas, protože to ještě nebylo tak zaběhlé a rozhodčí nechtěl vzít tu svoji pravdu zpátky.“

Vše o LOH v Rio de Janeiru 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud