Martin Hašek
7. srpna 2016 • 16:32

Vítr v Riu řádí! Topinkovou tahali z vody záchranáři, v lodi má díru

Autor: Martin Hašek, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Potíže s větrným živlem na laguně Rodriga de Freitase trvají. Nedělní veslařský program olympijských her v Riu byl kvůli nepříznivému počasí dokonce zrušen. Miroslava Topinková Knapková pak dokonce absolvovala nedobrovolnou koupel. Při snaze odjet na trénink se vinou silného větru a vysokých vln její loď potopila a olympijskou vítězku museli z vody vylovit záchranáři a dopravit ji ke břehu. Při manévru jí navíc poškodili loď, v níž se vytvořily dvě praskliny. 



Druhý den na olympijských hrách v Riu de Janeiro ovlivňuje vítr. Kvůli němu byl nejprve odložen a pak úplně zrušen program veslařů, kteří si na podmínky stěžovali už v sobotu. Síla větru je ale dnes ještě větší a podle předpovědi by poryvy ještě měly zesílit.

To může ovlivnit také soutěže vodních slalomářů, kteří mají po obědě na programu kvalifikace kanoistů s Vítězslavem Gebasem a kajakářů s Jiřím Prskavcem , tenisté už odložili program na vedlejších kurtech, které nemají kolem tribuny, v Olympijské parku létaly vzduchem deštníky a prach.

Miloš Vasič and Nenad Bedik se v olympijské rozjížďce dvojskifů nedobrovolně vykoupali
Miloš Vasič and Nenad Bedik se v olympijské rozjížďce dvojskifů nedobrovolně vykoupali

"Během chvíle jsem měla plnou loď vody a po chvíli jsem se potopila. Přijel záchranný člun a vytáhl mě z vody. Během té záchrany se zřejmě poškodila loď," popsala Topinková. "Párkrát jsem zažila hodně velké vlny třeba na mistrovství světa na Zélandu nebo v Koreji, ale tohle je asi nejvíc," řekla. Ve vodě takto skončila poprvé. "Tohle se mi ještě nikdy nestalo. Naposledy jsem se takhle koupala, když jsem se učila jezdit na kajaku," prozradila.

"Zatímco včera začalo foukat později, dneska to bylo už od rána," řekl ČTK generální sekretář veslařského svazu Josef Johánek. Topinková Knapková tak ve snaze trénovat nedojela ani k dráze a potopila se. "Takže ji zachraňovali záchranáři, ale je v pořádku, jen ji trochu pálily oči kvůli slané vodě, která tady je," uvedl Johánek.

Trhliny v loni podle něj problémem nebudou. "Občas se to stane, jak tu loď tahají ven, tak o lodní šroub asi. Byly tam dvě menší díry, ale už je to zalité a spravené, ještě se to do zítra nalakuje," ujistil sekretář. "Ty poryvy jsou ale silné, málem to odneslo střechu loděnice. Jak to bude s veslováním dál tady, to nevíme, máme schůzi zástupců federací," dodal.

Proč se závodí? Kvůli nabitému programu a možné kolizi se závody kanoistů

Všeobecnou kritiku si vysloužila mezinárodní veslařská federace FINA už kvůli rozhodnutí neodložit sobotní první den olympijské regaty navzdory velkým vlnám vyvolaných větrem. Podmínky kritizovala světová esa napříč státy.

Podle výkonného ředitele mezinárodní federace FINA Matta Smithe se v sobotu závodilo proto, že v dalších dnech mají být podmínky ještě tvrdší, což se ukazuje jako správná předpověď. „Počasí na další dny bude ještě horší. Zítřek (neděle) je podobný jako dnešek, ale silnější, pondělí je ještě silnější. Úterý je stejně silné jako pondělí. Ve středu bude méně větru, ale bude pršet,“ vysvětloval už v sobotu Smith.

V sobotním programu došlo na hladině laguny k mnoha nebezpečným situacím. Závodníci ve velkých vlnách těžko drželi směr, nabírali do lodě vodu a srbská dvojka bez kormidelníka Miloš Vasič, Nenad Bedik se dokonce potopila.

„Částí našeho uvažování bylo, že pokud se všichni trápí a nabírají vodu do lodě, je to jeden z náznaků, že trať není sjízdná,“ připustil Smith. „Měli jsme ale několik závodů, v kterých vedle elitních veslařů závodili veslaři z Mexika nebo Nigérie a vedli si dobře. Jak bychom tedy vysvětlili odložení závodů.“

FISA se snaží vyhnout masivním změnám v programu, což by zkomplikovalo další průběh veslařské regaty a také by mohlo způsobit kolizi s kanoistickými závody, které se na laguně rozjedou poslední týden olympiády.

„Na soutěži FISA musíte být připraven závodit v jakýchkoli podmínkách. Máme dva, tři scénáře, jeden z nich použijeme,“ uvedl Smith.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud