Pavel Novotný
8. srpna 2016 • 12:30

Williamsovy překvapily: Prohra s Češkami? Žádný debakl, byla legrace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V amerických medailových plánech to byla jasná položka. Zlatá olympijská medaile přijde od sester Williamsových z tenisové čtyřhry. Z pomyslného seznamu ji však nekompromisně vymazaly české hráčky Lucie Šafářová a Barbora Strýcová. Navíc hned v 1. kole, když legendární sesterskou dvojici v Riu vymetly po setech 6:3, 6:4. "Nebyl to žádný debakl," okomentovala vyřazení Serena Williamsová.



Možná nepříjemný, ale přeci jen pouhý předkrm na cestě k čtvrtému olympijskému zlatu sester Williamsových se měl stát český debl ve složení Lucie Šafářová , Barbora Strýcová .

Není divu. Americké tenistky triumfovaly na olympijských hrách v Sydney, Pekingu i Londýně. V rámci soutěže pod pěti kruhy neprohrály v deblu jediný zápas, ve sbírce mají čtrnáct grandslamových titulů včetně posledního z nedávno skončeného Wimbledonu. V Brazílii byly nasazené jako pár číslo jedna.

Češky spolu hrály jen jednou
Lucie Šafářová hrála s Barborou Strýcovou čtyřhru jen jednou, v dubnu roku 2015 v rámci semifinále Fed Cupu podlehly už za rozhodnutého stavu dvojici Mladenovicová, Parmentierová 6:3, 3:6, 8:10. Český tým Francii porazil 3:1, letos se svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály utkají o fedcupový titul s Francií znovu.

A Češky? Barbora Strýcová se po bok Lucie Šafářové postavila teprve podruhé, brněnská rodačka a finalistka French Open z minulého roku měla původně hrát čtyřhru v Riu spolu s Karolínou Plíškovou , která se však kvůli obavě z viru zika odhlásila.

Jak Strýcová tak Šafářová si olympijský debl s různými partnerkami zkusily v minulosti dohromady třikrát, pokaždé však neúspěšně. V Riu byste je mezi nasazenými dvojicemi hledali marně. 

Veškeré předpoklady však český pár rozcupoval na kousky, za hodinu a 34 minut si zajistil šokující postu do druhého kola. "Sedlo nám všechno a v důležitých momentech Lucka vytáhla skvělé returny, že jsem tam mohla na síti jít. Je to nádherné," zářila štěstím Strýcová, která ničila Američanky precizní hrou na síti.

"Bylo to fajn. Věděly jsme, že musíme hrát agresivně a jestli je chceme porazit, tak toho musíme jít i za cenu chyb, rizika, a sedlo nám to. Hrály jsme výborně," dodala Šafářová.

Serena: Nehrály jsme nejlepší tenis

To sestry Williamsovy se po šokující porážce snažily zachovat kamenný výraz. "Byl to opravdu těžký zápas a těžký los na první kolo. Pravdou je, že  jsme dnes nehrály náš nejlepší tenis a to se ukázalo," hodnotila utkání Serena.

Dvaadvacetinásobná grandslamová vítězka však nečekanou porážku s českým párem za velký průšvih nepovažuje. "Nebyl to žádný debakl, nic devastujícího. Měly jsme šanci reprezentovat naší zemi a to je to nejlepší, co může být. Bohužel jsme skončily, ale důležité je, že jsme si užily hodně legrace, tyhle momenty a zápasy si budeme pamatovat a to je to hlavní, na čem opravdu záleží," překvapila novináře světová jednička.

České hrdinky si i přes překvapivé vítězství zachovaly klid.  "Bylo to fajn. Věděly jsme, že musíme hrát agresivně a jestli je chceme porazit, tak toho musíme jít i za cenu chyb, rizika, a sedlo nám to. Hrály jsme výborně. Určitě si vítězství nad Serenou a Venus hodně ceníme, ale musíme zůstat při zemi. Čekají nás další těžké zápasy. Jede se dál," řekla Šafářová.

Do dalších bojů postoupily i obhájkyně stříbrných medailí z Londýna Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou , Lucii Šafářovou s Barborou Strýcovou čekají v druhém kole Kanaďanky Eugenii Bouchardovou a Gabrielu Dabrowskou.

Barbora Strýcová během vítězného duelu nad sestrami Williamsovými během olympiády v Riu
Barbora Strýcová během vítězného duelu nad sestrami Williamsovými během olympiády v Riu

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud