Romana Barboříková
9. srpna 2016 • 01:15

Jak na olympijský kanál? Kudějová odkoukávala od kluků a je v semifinále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Zajeď to rychle a čistě. Takové instrukce dostala Kateřina Kudějová před pondělní kvalifikací na olympijských hrách v Riu. Úplně čistě sice nezajela, ale do čtvrtečního semifinále se probojovala bez problémů z pátého místa. Na zatím nejdůležitější závod její kariéry se přijdou podívat i ostatní sportovci. „Možná bych byla radši, kdyby přišli na kvalifikaci, když to není tak důležitý. Ale jinak hrozně ráda cítím tu podporu,“ říkala s úsměvem adeptka na medaili.



Pár dní před svým prvním olympijským závodem hlásila úřadující mistryně světa, že nejtěžší pasáž tratě bude její dolní část. Už v neděli při závodu svých reprezentačních kolegů v kategoriích C1 a K1 zjistila, že tomu tak není. „Celkem mě překvapilo, že je taková lehčí. Brány jsou daleko od sebe a je tam jedna pasáž, která je dost o štěstí,“ prohlásila. Touto pasáží měla na mysli prostředek trati, se kterým měl v neděli problém hlavně singlkanoista Vítězslav Gebas .

Právě to, že se mohla podívat, jak na trati den před ní závodí muži, jí pomohlo. „Chtěla jsem vidět, jak to tady bude vypadat, připravit se na tu atmosféru, jak to tady všechno řve. Určitě mi to pomohlo, strašně ráda se koukám na kluky a odkoukávám to od nich,“ vysvětlovala úřadující mistryně světa.

Se svým vystoupením v kvalifikaci byla spokojená, hlavně tedy s první jízdou, ve které jedinkrát chybovala a byla po ní třetí. Ve druhé jízdě už ale její výkon nebyl tak soustředěný, protože měla postup do semifinále zajištěný. „V první jsem byla nervózní, ale to vůbec nevadilo, protože mi nervozita dost pomáhá. Ve druhé už jsem ale jela úplně v klidu, a asi to tam trochu chybělo. Ale dobrý...“ culila se Kudějová .

Aby to nebylo dobré, když postup měla jistý. Jen zcela do detailu nesplnila instrukce trenéra Jiřího Prskavce staršího, který jí říkal jako vždy: „Zajeď to rychle a čistě.“

Rady, jak se vypořádat s prvním startem na olympiádě, dostala i od zkušeného závodníka a stříbrného medailisty z Londýna Vavřince Hradilka. „Připravoval mě na to, že to bude velký a taky to tak bylo. Samozřejmě každá rada je dobrá v tomhle. Slyšela jsem to už kolikrát, ale je dobré to slyšet od těch, kteří už to někdy zažili, už tady byli. Je to takový pravdivější,“ prozradila šestadvacetiletá závodnice.

Cíl pro čtvrteční jízdy má jasný. „Doufám, že postoupím do finále a pak budu bojovat o medaile a že to tam padne. Ale uvidíme podle tratě, podle štěstí…“

Vše o LOH Rio 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud