13. srpna 2016 • 03:25

Bolestné prohry! V semifinále v Riu padly oba ženské debly i Kvitová

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petra Kvitová nestačila v semifinále olympijských her na Portoričanku Monicu Puigovou, se kterou prohrála po setech 4:6, 6:1 a 3:6. Nedařilo se ani Šafářové se Strýcovou, které podlehly Vesninové s Makarovovou 6:7, 4:6, ani obhájkyním stříbrných medailí z Londýna Hlaváčkové s Hradeckou. Ty nestačily ve třísetové bitvě na Švýcarky Bacsinskou a Hingisovou, když nevyužily dva matchbally a zápas ztratily 7:5, 6:7 a 2:6. České debly se utkají ve vzájemném zápase o brozové medaile. Postup alespoň slaví ve smíšené čtyřhře Radek Štěpánek s Lucií Hradeckou.



Zlomem v utkání byl za stavu 5:4 v druhé sadě druhý nevyužitý mečbol, při němž rodačka z Košic s českými kořeny Hingisová trefila Hlaváčkovou volejem do oblasti oka. Otřesená tenistka se sice po dlouhém ošetření vrátila zpět do hry, ale český pár od té doby získal jen tři gamy.

Hlaváčková s Hradeckou se v sobotu utkají o bronz v českém souboji s Lucií Šafářovou a Barborou Strýcovu, které v druhém semifinále podlehly Ruskám Jekatěrině Makarovové a Jeleně Vesninové.

První set rozhodla až koncovka. Hradecká sice za stavu 5:4 nedokázala dopodávat sadu k vítězství, v dalším gamu však po vítězném forhendu těsně před čáru opět získala brejk a při servisu Hlaváčkové už české duo uspělo.

Sehraný pár H+H v té chvíli dominoval a po dvou brejcích rychle vedl na startu druhého dějství 3:0. Hlaváčková si pak vzala pauzu na ošetření drobného problému s nohou a vzápětí ztratila podání. O dvě hry později prohrála svůj servis znovu a bylo srovnáno na 4:4.

Hradecká však po zásahu na síti sebrala servis Bacsinszké a šla podávat na postup do finále. Češky měly dva mečboly, jenže při druhém trefila světová deblová jednička Hingisová volejem Hlaváčkovou do hlavy a plzeňská rodačka se skácela na kurt. Pak viditelně otřesená dlouho seděla na lavičce a vyžádala si ošetření. Ledovala postižené místo a patrně hůř viděla. Rozhozený český pár přišel o servis a v tie-breaku prohrál 3:7.

Obě dvojice opustily dvorec a v rozhodující sadě už kralovaly Švýcarky. Češky sice ještě dokázaly zareagovat na úvodní ztracené podání, jenže začaly kazit na síti a přišly o další dva servisy. Švýcarský pár proměnil druhý mečbol a Hlaváčková s Hradeckou neměly daleko k slzám.

Kvitovou čeká jen boj o bronz

Petra Kvitová si na olympijských hrách v Riu de Janeiro o zlato také nezahraje. Poslední česká zástupkyně ve dvouhrách podlehla v semifinále za hodinu a 54 minut Portoričance Mónice Puigové 4:6, 6:1 a 3:6, když doplatila na tři ztracená podání ve třetím setu.

O bronz se šestadvacetiletá Kvitová utká v sobotu s Američankou Madison Keysovou, která prohrála v druhém semifinále s Angelique Kerberovou z Německa 3:6 a 5:7. Česká jednička má se světovou devítkou Keysovou vyrovnanou bilanci 2:2, naposledy letos v květnu s ní prohrála na antuce v Římě 3:6 a 4:6.

"Tohle nebyl zápas, na který bych mohla být pyšná. Tenis a sport je strašně nahoru a dolů, protože jednu chvíli je člověk v euforii a za chvíli je zase dole," řekla Kvitová. Doufá, že se rychle zvedne. "Budu zase muset být zmobilizovaná na boj o bronz. Převládá velké zklamání, ale doufám, že za pár hodin to bude lepší."

Z řeči celého těla se dalo vyčíst zklamání, že si nezahraje o olympijský titul. "Raději bych hrála o zlato, ale bronz je krásná medaile a já jsem přijela pro medaili. Doufám, že se rychle oklepu a bude lépe," řekla. Plánovala, že zkusí na pár hodin hodit tenis za hlavu, aby se uklidnila. "Budu se snažit rozptýlit," uvedla.

Kvitová usiluje o druhou olympijskou medaili z dvouhry pro samostatnou Českou republiku. V singlu dosud cenný kov pod pěti kruhy získala jen Jana Novotná, která v roce 1996 v Atlantě vybojovala bronz.

Skvělý úvod nestačil

Česká jednička odstartovala první vzájemné utkání s Puigovou dobře. Vyhrála úvodních šest fiftýnů a podobně jako ve čtvrtfinále rychle získala brejk. Jenže dvaadvacetiletá Portoričanka, která v Riu vyřadila světovou čtyřku Garbiňe Muguruzaovou ze Španělska dvakrát 6:1, brzy zpřesnila hru, vyrovnala a postupně začala dominovat.

"Nemohla jsem nic dělat, protože když mi přes síť přiletěla ta koule, tak jsem neměla ani čas reagovat," řekla dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová. Soupeřka prakticky nekazila ve výměnách od základní čáry, navíc lépe podávala a v deváté hře vybojovala brejk, který pak potvrdila.

Kvitová ztratila v Riu druhý set, o ten první přišla v úvodu osmifinále proti Jekatěrině Makarovové. Podobně jako proti Rusce i tentokrát se šestadvacetiletá hráčka z Fulneku oklepala a v druhé sadě srovnala. Kvitová vedla už 5:0 a v dlouhé sedmé hře proměnila třetí setbol. "Převzala jsem iniciativu a soupeřka se stáhla," řekla česká hráčka.

V rozhodujícím dějství však česká jednička opět ztrácela. "Byla to přetahovaná. Jeden game tak, druhý tak. Jako na houpačce," řekla Kvitová. Hned ve druhém gamu přišla o podání, když při druhém brejkbolu zbytečně vyhodila nahraný forhend. Vzápětí sice získala brejk zpět, ale v další hře jí 34. hráčka světa servis opět sebrala. "Škoda, že jsem pořád dotahovala, to bylo psychicky hodně náročné. Nebylo to, co jsem si přála," řekla.

Kvitová i podruhé ztrátu dokázala napravit, jenže v osmém gamu si po několika vyčerpávajících výměnách své podání potřetí v sadě prohrála a Puigová už následně brejk potvrdila.

Odehrála pátý zápas v šesti dnech a už cítila únavu. "Připadala jsem si těžší než o den dříve. Únava se kumuluje, není to nejlepší, ale i tak jsem se nehýbala úplně nejhůře," řekla Kvitová. Ve srovnání s předešlými zápasy se i méně povzbuzovala, její pověstné "Pojď!" vzduch prořízlo jen výjimečně. "Snažila jsem se to ubojovat uvnitř. Byl to boj sama se sebou. Ne, abych zbytečně plýtvala energií," vysvětlila.

Šafářová se Strýcovou na Rusky nestačily

Přemožitelky sester Williamsových z 1. kola nevyužily v první sadě semifinále proti ruskému páru Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová dva setboly a po více než dvouhodinovém boji podlehly favoritkám 6:7 a 4:6.

Zápas Šafářová a Strýcové s ruskou dvojicí se lámal v maratonské první sadě, která trvala hodinu a 22 minut. "Nemyslím si, že rozhodl první set. I druhý byl dost vypjatý, vyrovnaný a bylo to o pár míčích," řekla Strýcová. "Jsou to takové ruské mašiny. Tlačily zezadu, výborně se pohybovaly na síti i servírovaly," uvedla Šafářová.

Češky mohlo mrzet hlavně to, že za stavu 4:1 a 40:15 nevyužily ani jeden ze dvou brejkbolů. "Tam možná byla šance, ale ona čtyřikrát výborně zaservírovala," řekla Strýcová o Vesninové.

V tie-breaku se Šafářová se Strýcovou dostaly obratem k vedení 4:2, poté i k dvěma setbolům, jeden dokonce měly při vlastním podání. Využít jej však nedokázaly, naopak soupeřky se štěstím proměnily hned první šanci a vyhrály 9:7.

Ve druhé sadě už byly dvojnásobné grandslamové vítězky z deblu Makarovová s Vesninovou jistější. Česká dvojice si ještě dokázala vzít zpět brejk, ale za stavu 4:5 přišla Šafářová o servis, když Strýcové při druhém mečbolu soupeřek nevyšel přeběh na síti. "Byly o kousek lepší, trošku nám možná chybělo i štěstí," řekla Šafářová.

Nyní musí zahnat zklamání z porážky a připravit se na duel o bronz. "Vyhecujeme se, co nejvíc to půjde. Dostaly jsme ještě jednu šanci a medaili chceme, takže se namotivujeme a uděláme pro to všechno," prohlásily svorně.

Štěpánek s Hradeckou postupují 

Lucie Hradecká a Radek Štěpánek postoupili na olympijských hrách v Riu de Janeiro do semifinále smíšené čtyřhry. Český pár porazil v duelu, který se v Brazílii protáhl do brzkých ranních hodin, rumunskou dvojici Irina-Camelia Beguová, Horia Tecau 6:4, 7:5.Hradecká tak v Brazílii dál živí naději na dvě medaile.

V sobotu ji čeká společně s Andreou Hlaváčkovou utkání o bronz proti dalšímu českému páru Barbora Strýcová, Lucie Šafářová, se Štěpánkem pak bude bojovat o finále mixu. Jejich soupeři budou Američané Bethanie Matteková-Sandsová a Jack Sock.

Ženy:

Dvouhra - semifinále:
Puigová (Portor.) - Kvitová (11-ČR) 6:4, 1:6, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:
Makarovová, Vesninová (7-Rus.) - Šafářová, Strýcová (ČR) 7:6 (9:7), 6:4.
Bacsinszká, Hingisová (5-Švýc.) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 5:7, 7:6 (7:3), 6:2.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Hradecká, Štěpánek
- Beguová, Tecau (Rum.) 6:4, 7:5,
Matteková-Sandsová, Sock (USA) - Pereiraová, Melo (Braz.) 6:4, 6:4. 

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
A. Murray (2-Brit.) - Johnson (USA) 6:0, 4:6, 7:6 (7:2),
Del Potro (Arg.) - Bautista (10-Šp.) 7:5, 7:6 (7:4),
Nadal (3-Šp.) - Bellucci (Braz.) 2:6, 6:4, 6:2,
Nišikori (4-Jap.) - Monfils (6-Fr.) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (8:6).

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud