12. srpna 2016 • 19:58

Skandál v judu! Egypťan nepodal ruku Izraelci. Je to posun, říká mluvčí

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Judo jako sport gentlemanů? Jak se ukázalo na olympiádě v Riu, ne vždy to platí. Egypťan Islám Šahábí po prohře v prvním kole těžké váhy s Izralcem Ori Sasonem odmítl podat svému soupeři ruku. V prostředí, které si zakládá na férovém přístupu a důsledném dodržování sportovní etikety, jde o nevídaný prohřešek.



Podání ruky a úklon je tradičním vyjádřením respektu v japonském bojovém sportu, který v Česku získává na popularitě zásluhou zlaté medaile Lukáše Krpálka. Když Sason napřáhl po konci zápasu v Riu svoji pravici k egyptskému protivníkovi, dočkal se však odmítnutí.

Publikum v hale ocenilo nesportovní gesto bučením. Rozhodčí povolal Šahábí zpátky na žíněnku a chtěl ho přimět alespoň k zdvořilostnímu úklonu. Ten nakonec jen nepatrně kývnul hlavou.

Tradičně napjaté vztahy mezi oběma zeměmi udělaly svoje. Egyptský judista se před zápasem dostal doma pod tlak od islamistických skupin, které ho vyzývaly, aby z turnaje odstoupil úplně a k zápasu se soupeřem z Izraele vůbec nenastoupil. „Zostudíš islám. Pokud prohraješ, zostudíš sebe i celý národ. Vítězství nic neznamená. Jak můžeš spolupracovat s národem vrahů?“ vyzývaly ho hlasy na sociálních sítích.

Přesto Mezinárodní judistická federace vidí fakt, že se egyptský a izraelský reprezentant vůbec utkali, jako pokrok. „I to je velký posun,“ sdělil mluvčí federace Nicolas Messner. Podle něj se teprve uvidí, zda Egypťan bude čelit za své chování nějakým sankcím. Podle Messnera není podání rukou povinné na rozdíl od úklonu.

Nejde o první podobný skandál na této olympiádě. Libanonští sportovci odmítli jet na slavnostní zahájení s výpravou Izraele ve stejném autobusu.

Více o LOH Rio 2016 čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud