Martin Hašek
13. srpna 2016 • 10:12

Co přinese Synkův boj? Utahování šroubů i masochismus před cílem

Vstoupit do diskuse
0
  • Ondřej Synek postoupil do finále z prvního místaOndřej Synek postoupil do finále z prvního místaFOTO: EPA

    PŘÍMO Z RIA | Jak řekl Ondřej Synek: V televizi to vypadá, že jezdí lodičky… Jenže český skifař to dnes na hladině olympijské laguny Rodriga de Freitase bude mít z první ruky. Bude se potit, bude se mu krátit dech a sílit bolest ve svalech. A bude věřit, že to bude on, kdo všechny soupeře, a zvlášť Novozélanďana Mahého Drysdalea, zlomí a získá pro českou výpravu druhou zlatou medaili. Taktiku má připravenou. Jeho boj můžete sledovat ONLINE na iSport.cz od 15:30 ZDE>>>.

  • START (ŠLÁG 40 )

    Kvalitní start je hodně důležitýFoto Barbora Reichová (Sport)

    Tady se nerozhodne, ale dobrý start není nikdy na škodu. Tak jako ve čtvrtfinále, kdy šel Synek ostře dopředu. „Nádherný start, takový se mu už dlouho nepovedl,“ pochvaloval si trenér Milan Doleček. Závod začíná ve vyšším šlágu, počet záběrů za minutu může přesáhnout čtyřicítku. „Jsou to kratší startovní tempa,“ říká Doleček.

  • 1000 metrů (ŠLÁG 34)

    Ondřej Synek postoupil do finále z prvního místaFoto EPA

    Po startu se Synek chytne svého traťového tempa, tzv. dráhovky. „Ondra jezdí frekvenci 34, Mahé 32-33,“ říká Doleček. „Ondra to dovede rozjet vyšší frekvencí. Mahé to bere kvalitou, tahem. Je silový, přírodní typ.“ Tady by měl být Synek vepředu.

  • 1250 metrů (ŠLÁG 35-36)

    Tady se bude spoléhat na silové záběryFoto Barbora Reichová (Sport)

    Začínají se utahovat šrouby. Tohle je místo, kde Drysdale celou kariéru nasazuje nástup. Zvedá šlág na 34, výš jde i Synek, ale Novozélanďan spoléhá na své silové záběry. Tohle je klíč. „Vždycky to bývá dvanáct set padesátka. Vím, že když tady Ondra odolá jeho nástupu a udrží ho za sebou, tak pak už to vypadá hodně dobře,“ říká Doleček. „Pak už na něj má a udrží ho za sebou, ale musí zdolat ten nástup.“

  • 1750 metrů (ŠLÁG 40)

    Ondřej Synek bude chtít soupeřům na konci ukázat zádaFoto Barbora Reichová (Sport)

    Tohle už je masochismus. Cíl se blíží, šlág stoupá až ke čtyřicítce. Tyhle metry rozhodují, teď se ukazuje, kolik komu zbylo sil. „Většina toho se odehrává ve druhém kilometru. Tihle mazáci jedou kilometr, aby pošetřili síly. Tam už to začíná být vypjaté. Pak už v závěru nezbývá než zavřít oči,“ líčí Doleček. „Loni to Ondra dokázal. Přestal koukat, řešit, mydlil to tam a vyhrál. Nejtěžší je právě ten zlom někde kolem dvanáct set padesátky.“

  • FINIŠ

    Na konci by měla být radostFoto Barbora Reichová (Sport)

    Když na to nemáte nervy, zavřete oči taky. Na předloňském MS v Amsterdamu porazil Synek Drysdalea o 73 setin sekundy, vloni v Aiguebelette to bylo jen 34 setin… Drysdale se ve finále OH vydává z posledních sil. V Londýně k němu Synek musel kleknout, aby mu poblahopřál. V Pekingu museli Novozélanďana tahat z vody. Bude třeba jít na dřeň a ví to i Synek. „Dřív to neuměl, kalkuloval, nedojížděl úplně do konce. Časem se to naučil, je to závodník par excellence,“ hlásí Doleček.

  • ONLINE z finálového závodu Ondřeje Synka sledujte ZDE>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud