Květoslav Šimek
13. srpna 2016 • 20:52

Petra medaili z Ria hrozně chtěla, radovali se rodiče bronzové Kvitové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

V klidu doma u televize, jen sami dva a hlavně žádné chlazení šampaňského v lednici. Tak prožívali Jiří a Pavla Kvitovi, rodiče české tenistky, velký den své dcery na olympiádě v Riu. "Zatím jsme si na tu její bronzovou medaili ani nepřiťukli, ale nějaká skromná oslava se známými bude," radoval se Jiří Kvita. Za slzy dojetí se nestyděl. "Petře se splnil sen, medaili z olympiády hrozně moc chtěla."



Cestu do Brazílie rodiče neplánovali. Zůstali doma v rodném Fulneku a úspěšnou pouť své dcery za bronzovou medailí sledovali v obýváku u televize. "Jednak je to daleko a když už Petra postoupila mezi čtyři nejlepší, tak bychom už to stejně nestihli," líčí Jiří Kvita. "Neřešili jsme to. Sledovali jsme všechno doma a v klidu s manželkou."

Táta a první trenér české tenistky přiznává, že na začátku turnaje sám moc optimistický nebyl. "Když jsme viděli los... Měla jej strašně těžký, v její polovině byly Serena, Muguruzaová, to bylo hodně složité. Ale tohle je tenis, každý s každým může prohrát. Navíc Petra hrála dobře. Hlavně s Makarovovou to bylo hodně těžké. Umí na Petru zahrát, obě to jsou levačky. Tam to bylo zlomové."

Po prohraném semifinále s Puigovou se rodiče snažili dceru na dálku zvednout. "Už toho měla plné kecky, ale vzchopila se a jsme za to strašně rádi. Napsali jsme jí, že jí dál držíme palce a ať se jí splní sen! Jsme rádi, že to zvládla i psychicky, strašně moc chtěla."

Kvitovou reprezentace nabíjí

Podle Jiřího Kvity bude medaile z olympiády v žebříčku úspěchů hodně vysoko. I když není zlatá. "Petru nabíjí reprezentace, dodává jí energii. Když to na olympiádě prožila s tou atmosférou kolem a sportovci, tak má tuhle medaili možná i výš, než Grand Slam. I když Wimbledon je Wimbledon. V každém případě, medaile z olympiády je skvělá."

I proto Kvitová před odletem vůbec neřešila obavy z viru zika, kvůli kterému řada sportovců Rio vypustila. "Vůbec o tom neuvažovala," potvrdil Jiří Kvita. "I podle mého názoru se o tom zbytečně mluvilo až moc, že to je nebezpečné. Pokud někdo nechtěl, je to jeho věc. Olympiáda je olympiáda. V Londýně jí to nevyšlo, byla mezi osmi, teď medaili má. To je krásné."

Rodiče věří, že bronz Petru Kvitovou nakopne i do další části sezony. "Všichni víme, jak to s Peťou občas vypadá," říká její táta. "Problémů, které měla koncem a ze začátku roku, zdravotních i dalších, bylo dost. Už se z nich otřepala a medaile ji určitě nakopne. Letí teď hned na turnaje do Ameriky, takže si ještě počkáme, než jí s tou medailí doma uvidíme."

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud