16. srpna 2016 • 08:37

Kudlička po "bramboře" a životním výsledku: Třeba ještě někoho chytnou

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nechybělo moc a české výpravě cinkl v Riu další cenný kov. Jan Kudlička obsadil v olympijském finále ve skoku o tyči dělené čtvrté místo. Výkon 575 centimetrů je jeho nejlepším výsledkem kariéry, parťák Michal Balner byl sedmý za 550. "Na medaili jsem určitě měl," mrzelo po závodě 28letého tyčkaře z Opavy.



"Myslím, že jsem ostudu neudělal. Jel jsem sem s hodně vysokým umístěním ve světových tabulkách a ještě jsem ho trochu vylepšil. Předvedl jsem maximum, co jsem asi mohl. Byl jsem dobře připravený, ale byli lepší," řekl Kudlička.

Ze svého výkonu měl celkově hodně dobrý dojem. Skákal bez nervů a cítil se dobře. "Za mě super, byl jsem skvěle připravený. A co dodat? Jsem čtvrtej, tak jsem prostě čtvrtej. Škoda. Třeba někoho chytnou," vtipkoval o možné změně výsledků kvůli dopingu.

Napoprvé skočil tři postupné výšky a neuspěl až na 585 cm, čímž by vylepšil o dva centimetry vlastní národní rekord. V taktické bitvě pak dvakrát nepřekonal ani 593 cm a o místo těsně pod stupni vítězů se podělil s Polákem Piotrem Lisekem.

"Může se stát cokoliv, ale musím být realista," říkal si Kudlička při pohledu na soupeře. "Věděl jsem, jak kluci skákali během sezony přes 590 a byla velká pravděpodobnost, že když jsou pak dobré podmínky, které tentokrát panovaly, že to skočí. A skočili," řekl bronzový medailista z ME v Curychu 2014.

Tyčkař Jan Kudlička si v Riu olympijskou medaili nevyskákal
Tyčkař Jan Kudlička si v Riu olympijskou medaili nevyskákal

První pokus na 585 cm, čímž by o dva centimetry vylepšil vlastní český rekord z letošní Pražské tyčky, nezvládl. Pak musel kvůli úspěšným pokusům soupeřů riskovat na 593 cm a neuspěl. "Tolik jsem na stojanech nikdy neměl. Ale já věděl, že kdyby se mi povedl udělat relativně technický skok na té tyči, na které jsem skočil rekord, tak bych to mohl skočit. Ale neskočil. Já chtěl postupně, nejdřív 585, rozsvítilo by se mi tam NR (národní rekord) a pak bych šel dál. Ale nešlo to udělat jinak," řekl.

Byl rád, že nejtvrdší tyč, co měl na stadionu, vydržela a nepraskla. Na ME v Amsterodamu ji totiž při vytahování z obalu porušil v úchytu. "Trenér zapracoval, slepil ji a já ji omotal. Vydržela. Zaplaťpánbůh za to," oddechl si Kudlička.

Nečekaně zvítězil Brazilec Thiago Braz da Silva skvělým výkonem 603 cm před světovým rekordmanem Renaudem Lavilleniem z Francie. Před Kudličku a Poláka Piotrem Lisekem se dostal ještě Američan Sam Kendricks.

Závod začal se zpožděním. Tyčkaři se rozcvičili, ale pak se spustil silný liják. "Skákat nešlo, to jsme nemohli. Spíš jsem se bál, že nás sem pošlou ještě další den," řekl Kudlička. Půl hodiny strávili tyčkaři v tunelu v útrobách stadionu, "Posadili nás na na beton a seděli jsme tam. A byla to příjemná pauzička," usmál se.

Kudličku zklamalo publikum. Brazilci stejně jako na jiných sportech při pokusech protivníka domácího sportovce bučeli. V tomto případě na obhájce zlata Francouze Renauda Lavillenieho. "To mi přijde ubohé a do sportu to nepatří. Zachovali se nesportovně," řekl Kudlička. "Tohle kdyby se stalo v Česku, tak bych se za české fanoušky styděl."

Den po triumfu sprintera Usaina Bolta se hlediště Olympijského stadionu zaplnilo jen z třetiny. S předchozími hrami se Rio nedá srovnat. "Ale nejsme tu kvůli nasávání atmosféry, ale proto, abychom závodili. Pravdou je, že se závodí mnohem líp, když jsou diváci na jedné vlně," řekl Kudlička.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud