16. srpna 2016 • 12:30

Cavendish spustil brutální pád. Horší než ruský doping, zuřil expert

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osm let po zklamání z Pekingu, kde jako jediný britský dráhař nedosáhl na medaili, se cyklista Mark Cavendish dočkal v Riu svého prvního cenného kovu. Jeho stříbro z omnia sice bylo v ohrožení kvůli tomu, že v bodovacím závodu zavinil pád, ale nikdo z jeho soupeřů nepodal protest, takže výsledky zůstaly v platnosti.



Dramatický moment se odehrál ještě před polovinou bodovačky na 40 km, jež byla závěrečným dílem omnia. Cavendish sjížděl po oválu dolů a srazil při tom zadním kolem Korejce Pak Song-huna. Ten skončil na zemi a způsobil pád dalších tří cyklistů včetně lídra a pozdějšího vítěze Elii Vivianiho z Itálie.

"Byla to moje chyba. Měl jsem dávat víc pozor, kam jedu," řekl bývalý mistr světa na silnici Cavendish. Zatímco Viviani byl brzy opět v sedle, a vzhledem k tomu, že byl závod zastaven, nic neztratil v boji o zlato, Pak Song-hun putoval s lehkým otřesem mozku, spáleninami a odřeninami do nemocnice. Brzy však byl Korejec propuštěn.

Brutální pád ve finále olympijského omnia - bodovacího závodu na 40 km
Brutální pád ve finále olympijského omnia - bodovacího závodu na 40 km

Vítězi 30 etap Tour de France Cavendishovi hrozila za způsobení pádu diskvalifikace, ale nikdo z jeho soupeřů proti konečným výsledkům neprotestoval. Vítězný Viviani, také úspěšný silničář, dokonce Brita nepovažoval ani za viníka havárie. "Nebyla to jeho chyba. Cav byl vepředu a změnil směr, to je normální. Byl to prostě běžný pád na dráze," uvedl kolega Leopolda Königa z týmu Sky.

Horší než doping, napsal Dán vyloučený z Tour

To třeba bývalý profesionál Michael Rasmussen, který byl usvědčen z dopingu, spustil na Twitteru ostrou kritiku. "Co předvedl Cavendish je horší, než cokoliv s čím může přijít nějaká ruská laboratoř. Absolutní hovadina, měl být diskvalifikován," měl jasno Dán, který byl v roce 2007 vlastním týmem vyloučen z prvního místa Tour de France. Nyní pracuje jako televizní expert.

Viviani se tak ne vlastní vinou ocitl 109 okruhů před koncem na dráze, ale rozhodit se tím nenechal. "Když jsem viděl toho Korejce přede mnou spadnout, pomyslel jsem si, 'To je bez šance, jdu k zemi.' Ale nic se mi nestalo a okamžitě jsem nasedl na kolo. Adrenalin zapracoval, takže jsem byl hned připravený," popsal Viviani.

Sedmadvacetiletý Ital po pěti zlatech z mistrovství Evropy vybojoval první nejcennější kov na světové scéně, a hned na olympijských hrách. "Byl to závod mého života," řekl muž, jenž má na kontě mimo jiné jednu vyhranou etapu na Giru d'Italia.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud