17. srpna 2016 • 13:46

Semenyaová chce rekord. Ženu připomíná vzdáleně, štve Formanovou

Autor: jip, nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Mluví o sobě jako o snílkovi, jako o osobnosti, která chce být sama sebou. Na začátku olympijské osmistovky se to ale jihoafrické běžkyni Caster Semenyaové nepoštěstí. To velké téma je tu znovu. Je žena, nebo muž? Je fér, že se dnes na Olympijském stadionu v Riu postavila na start rozběhů s dívkami?



Tohle už není sport, tohle není otevřený závod. Slavná běžkyně Paula Radcliffeová, světová rekordmanka v maratonu a známá bojovnice za fair play ve sportu, to říká a myslí si, že Caster Semenyaová nemá na startu ženské půlky na olympiádě co dělat.

A zdaleka není sama. Na startu dnešního rozběhu půlky, který suverénně ovládka, se na ni díval celý svět, který ji otevřeně řeší. A Semenyaová si tímhle peklem už jednou prošla. Její výkonnostní průlom a také její fyzický zjev na MS 2009 v Berlíně byly tak šokující, že IAAF sáhla k zdlouhavému zkoumání jejího pohlaví.

„Je to chlap,“ řekla tehdy otevřeně její italská soupeřka Elisa Cusmaová.

Zjistilo se, že Semenyaové chybí vaječníky a že má přibližně trojnásobné množství testosteronu než běžná žena. Po víc než roce jí bylo povoleno závodit. Od té doby Semenyaová získala stříbro na MS 2011 a OH v Londýně. Následující sezony ji provázely zdravotní problémy, vypadla ze špičky a trochu se na ni zapomnělo.

Caster Semenyaová před startem svého prvního rozběhu na 800 metrů na olympiádě v Riu
Caster Semenyaová před startem svého prvního rozběhu na 800 metrů na olympiádě v Riu

Když ale v půlce července v Monaku vyhrála za 1:55,33 sekundy, čímž překonala své časy z berlínského šampionátu a na téměř dvě sekundy se přiblížila světovému rekordu Jarmily Kratochvílové, ocitla se opět na vrcholu pozornosti.

„Nechceme se dostat do situace, kdy budou lidi aktivně vyhledávat dívky v komunitách transsexuálů, které by byly schopny běhat rychle, a pak je trénovat,“ varuje Radcliffeová.

Takhle jsem se narodila, říká běžkyně

Semenyaová se hájí. „Nejsem podvod, jsem přirozená. Jsem prostě Caster. Nechci být někým, kým nejsem. Nechci být tím, kým mě lidi chtějí mít. Chci jen být sama sebou. Takhle jsem se narodila a nechci žádné změny,“ říká.

Start jedné z favoritek se nelíbí ani Ludmile Formanové, mistryni světa na 800 metrů z roku 1999. „Já kdybych závodila v dnešní době, tak bych byla hodně naštvaná. Holky se s tím nějak smířily, ale přijde mi to nešťastný. Nechci jí ubližovat, ale je tam to podezření velké a vůbec muskulaturně a když se na ni podíváte, na styl běhu a vůbec, tak to ženskou připomíná vzdáleně. To je vůči ostatním běžkyním nefér. Z mého pohledu,“ zlobí se.

V rozběhu na sto metrů už na Hrách v Riu závodila indická sprinterka Dutee Chandová, která stejně jako Semenyaová vykazuje obojetné pohlavní znaky a i ona má vyšší hodnoty testosteronu. Myron Genel, vědec z univerzity v Yaleu, se ale takových sportovkyň zastává. „Neexistuje jediný důkaz, že vysoké hodnoty testosteronu jsou signifikatním determinantem výkonnosti v ženském sportu,“ uvedl.

Jisté je, že svět bude ode dneška sledovat každý Semenyaové krok.

Vše o LOH RIO 2016 najdete ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud