17. srpna 2016 • 21:00

Nejsmutnější vítěz z Ria se bránil slzám. Nechce zpátky do KLDR?

Autor: tej, ps
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na vítězných stupních se to většinou úsměvy jen hýří. Vítěz v přeskocích na OH v Rio de Janeiru ale zlatou medaili neslavil. Severekorejec Ri Se-kwang přišel na pódium zachmuřený, úsměv nevyloudil ani na společné fotografii se stříbrným a bronzovým medailistou. Na webu dailymail.co.uk ho proto vyhlásili nejsmutnějším vítězem Ria.



Místo úsměvu zamračený výraz, který vypadal, jakoby olympionik zadržoval slzy. Zachmuřený přišel na stupínek vítězů OH v Riu Ri Se-kwang. Neradoval se, že v souboji sportovní gymnastiky porazil oba japonské gymnasty Abljazina a Širaie, ani že se stal teprve třetím gymnastou, který vybojoval zlatou medaili pro Severní Koreu.

"Byl jsem naplněn radostí, protože jsem si myslel, že dokážu přenést pocit z výhry na našeho vůdce," přesvědčoval sportovec v rozhovoru novináře. Přesto jeho výraz budil dojem, že se Se-kwang spíš každou chvíli rozbrečí, než usměje. V zákulisí se pak spekulovalo o tom, že se gymnastovi vůbec nechce zpět do Pchjongjangu, hlavního města Korejské lidově demokratické republiky. Svědci to tak také popsali na sociálních sítích.

Severokorejský gymnasta Ri Se-kwang v objetí s japonským gymnastou
Severokorejský gymnasta Ri Se-kwang v objetí s japonským gymnastou

Podobně smutnou dohru mělo už minulý týden finále ve vzpírání. V kategorii do 56 kilogramů skončil vzpěrač z KLDR Om Jon-Čol na druhém místě. Místo radosti ze stříbrné medaile se však omlouval zesnulému vůdci Kim Čong-Ilovi, že pro svou zem nevybojoval zlato.

Olympionici ze Severní Koreje zjistili hned na úvodu Her, že diktatuře z KLDR se nevyhnou ani v Riu. Oficiální sponzor OH Samsung totiž všem olympionikům rozdal nové telefony Galaxy S7 zdarma jako dárek.

Úředníci, kteří sportovce z KLDR do Brazílie doprovází, však svým olympionikům údajně telefony ihned zabavili. Prý z obavy, že by se pokusili kontaktovat s okolním světem. Sportovci mají také zakázáno navštívit jakoukoliv turistickou atrakci nebo se potkávat s jinými sportovci.

Poslední bod ale někteří z nich porušili a oslovili tím celý svět. Jako první takové gesto udělala severokorejská gymnastka Hong Un Jong, která si vyfotila selfie s jihokorejskou Lee Eun-ju. Podobné gesto udělal také sportovní střelec Kim Song Kuk (vyhrál bronzovou medaili), který veřejně pogratuloval vítězi z Jižní Koreje, potřásl mu rukou a na tiskové konferenci řekl, že by měli větší medaili, kdyby se obě země spojily.

Vše o LOH v Rio de Janeiru čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud