19. srpna 2016 • 09:20

Z obětí pachatelé! Jak si hvězdní plavci vymysleli zločin a co jim hrozí

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři američtí plavci včetně dvanáctinásobného medailisty Ryana Lochteho rozpoutali na olympiádě v Riu prvotřídní skandál. Nejdřív promluvili o tom, jak byli o víkendu přepadeni lupiči vydávajícími se za policisty. Nakonec však vyšlo najevo, že poničili nad ránem v opilosti benzínovou stanici. Projděte si rozdílné verze jejich příběhu.



První verze: Vymyšlené přepadení

Na začátku nikdo nepochyboval, že Ryan Lochte mluví pravdu. Před kamerami stanice NBC líčil, jak v městě proslulém vysokou kriminalitou došlo k loupeži, když se společně se třemi kolegy z týmu vracel taxíkem z Francouzského domu do olympijské vesnice. Lupiči, kteří se vydávali za policisty a byli ozbrojení, je měli zastavit a sebrat jim peníze a mobilní telefony. „Ukázali policejní odznak, vytáhli zbraně a řekli nám, abychom si lehli na zem. Já jsem odmítl s tím, že jsme neudělali nic špatného. Ten chlap vytáhl zbraň, natáhl kohoutek, přiložil mi ji na čelo a řekl: 'Na zem'. Dal jsem ruce nahoru a poslechl," řekl Lochte. „Hlavní je, že se nikomu nic nestalo,“ dodal následně.

Druhá verze: Co se stalo doopravdy

Do případu se začaly vkrádat pochybnosti, když se objevily nesrovnalosti ve výpovědích amerických plavců. Podle aktuální verze vyšetřovatelů plavci zastavili s taxíkem na benzínové pumpě a jelikož byly záchody zamknuté, začali močit na zeď a poničili jednu z reklam. Obsluha jim následně toalety otevřela, plavni v nich poničili vybavení. Mezitím dorazil pracovník ostrahy, který však vůbec nevytáhl zbraň, a manažer benzínové pumpy. S plavci se domluvili na zaplacení škody. Nemělo však dojít k jakémukoliv hrození zbraní, jak o tom mluvil Lochte.

Co jim hrozí dál

Ryan Lochte může být relativně v klidu. Stihl totiž odletět do USA dříve, než soud rozhodl o tom, že by měl zůstat v Brazílii. Další dva plavci Gunnar Bentz a Jack Conger byli ve čtvrtek zadrženi na letišti a odvezeni k výslechu na policii. "Oba v případu figurují jako svědci. Nedopustili se křivého svědectví, ve svých výpovědích nelhali," řekl jejich obhájce Sergio Riera. Oba sportovci se po výpovědi směli vrátit na letiště a ve čtvrtek v noci odletěli ze země.  V Riu zůstává pouze James Feigen, jenž už změnil svou původní výpověď a doufá, že dostane zpět pas. Lochte a Feigen mohou být obviněni z křivého svědectví, za což v Brazílii nehrozí trest odnětí svobody. Podle agentury AP ale policie zvažuje také navrhnout obvinění z falešného nahlášení zločinu a ničení majetku, jež obě mohou vynést šest měsíců ve vězení či pokutu. Šéf policie Fenrando Veloso řekl, že by se měli omluvit všem obyvatelům města za své lži. „Nelhali pouze v jediné věci: že byli opilí,“ řekl policejní šéf.

Americké plavce zachytila na benzínové pumpě průmyslová kamera
Americké plavce zachytila na benzínové pumpě průmyslová kamera

Více o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud