19. srpna 2016 • 08:00

Chci být jako Ali a Pelé, svěřil se Bolt. Jeho čas ho ale nepotěšil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten, kdo čekal překvapení, se nedočkal. Fenomenální Jamajčan Usain Bolt totiž vyhrál na třetích olympijských hrách za sebou sprinterský double. Po stovce triumfoval v Riu de Janeiro i na dvojnásobné trati a vybojoval svoji osmou zlatou olympijskou medaili. A ještě nemusí být konec! V Pekingu 2008 i Londýně 2012 přidal k oběma individuálním titulům i triumf ve štafetě a v Brazílii to stále může zopakovat.



Bolt svoji nadvládu potvrdil suverénně, ve finále zvítězil v čase 19,78 a nikdo jiný se pod hranici 20 sekund nedostal. Při absenci Američana Justina Gatlina, který nepostoupil ze semifinále, skončil druhý Kanaďan Andre de Grasse (20,02) a přidal stříbro k bronzu ze stovky. Třetí doběhl Francouz Christophe Lemaitre (20,12).

"Z každého vítězství mám radost, ale chtěl jsem rychlejší čas," konstatoval Bolt, který ve finále zopakoval výkon ze semifinále a patří mu s ním třetí místo v letošních tabulkách. "Když jsem proběhl cílem, čas mě nepotěšil, ale jsem nadšený, že mám zlato, a to je to důležité. Podařilo se mi to, co jsem chtěl, to je skvělý pocit," řekl.

Devětadvacetiletý Bolt tak dál pokračuje v deptání konkurence. Kde se objeví, tam si bere jen to nejcennější. Od pořadatelů zlato, od soupeřů naději. To pro něj bylo samozřejmostí i v Riu.

"Co jiného mám udělat, abych dokázal, že jsem nejlepší? Snažím se dostat mezi úplnou špičku, mezi takové jako Mohammad Ali nebo Pelé ," řekl atlet pro BBC.

I přes další vítězství byly ale některé jeho cílové grimasy spíše zamračené. Důvod byl jasný, Bolt chtěl překonat svůj vlastní světový rekord 19,19, který světu představil v roce 2009 v Berlíně.

To se nevydařilo, ale zakaboněný výraz vydržel jen chvíli. Bez úsměvu by to nebyl Bolt.

Usain Bolt si běží pro další zlato
Usain Bolt si běží pro další zlato

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud