20. srpna 2016 • 03:11

David Svoboda v akci. Obhájce zlata je po šermu pětibojařů sedmý

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Obhajoba zlata? Pětibojař David Svoboda je momentálně rád, že vůbec může na olympiádě v Riu de Janeiro startovat. V roce 2013 se zranil, potíže se však vlekly a vítěz Her v Londýně 2012 kvůli nim nezávodil 22 měsíců a nevěděl, zda ještě někdy závodit bude. Vloni ale opět do svých pěti disciplín nastoupil a vedlo se mu dobře. Ovšem chvíli před olympiádou přišel další problém.



Na květnové mistrovství světa, kde si měl ověřit svou výkonnost, neodjel kvůli viróze. Několik dní ležel s horečkami v posteli, když už byl jakš takš fit, aby mohl začít trénovat, objevily se další bolístky. Tentokrát to bylo levé koleno, ve kterém cítí bolest občas i teď. Vynechal kvůli němu pak i mistrovství Evropy, které vyhrál jiný Čech Jan Kuf, kterému patří v Riu po šermu zatím třináctá příčka.

Svoboda ale ještě ani pár týdnů před odletem do Ria nemohl pořádně trénovat běh, potíže mu dělají hlavně zatáčky. To může být problém pro obhájce zlata i v samotném sobotním závodě. Šerm, který měli pětibojaři tentokrát netradičně už dva dny před hlavní soutěží, zvládnul dobře a je po něm na sedmé příčce průběžného pořadí.

V sobotu pak zahájí plaváním, následuje bonusové kolo šermu pod širým nebem, parkur a pak… Kombinovaná disciplína, tedy běh a střelba. A tady může být háček pro nadějně vyhlížející závod ze Svobodova pohledu.

Trať je samá zatáčka

Jak totiž bylo v pátek vidět při závodu žen, běžecká trať je samá zatáčka. A to zatím neměl Svoboda moc vyzkoušené. I přesto, že trenér českých pětibojařů Jakub Kučera si při březnovém Světovém poháru v Riu namaloval plánek olympijské trasy a se svými svěřenci pak právě na takové v Praze na Julisce trénoval. Ještě stále úřadující olympijský šampion ale nemohl.

„Nemohl jsem si to dovolit. Když na tom kluci běhali nejvíc, tak jsem běhat nemohl vůbec. Jezdil jsem jen na kole. A když jsem se konečně rozběhl a byl schopný běžet pět šest kiláků v kuse, tak jsem se radoval, že můžu běžet po rovině a vůbec jsem neřešil nějaké zatáčky. Pobolívalo mě to v něm, tak jsem to nechtěl dráždit. Až v posledních asi čtrnácti dnech jsem šel intenzivnější tréninky, ale taky jsem to moc nepokoušel v zatáčkách. Tohle tady je pro mě první test,“ vysvětloval.

Závod pětibojařů začíná v sobotu v 15 hodin plaváním, kombinovaná disciplína pak přijde na řadu ve 23 hodin SELČ.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud