21. srpna 2016 • 01:15

Neymar hrdinou! Rozhodl penalty a poprvé vystřelil Brazílii zlato

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neymar pomohl splnit úkol! Fotbalisté Brazílie poprvé v historii vyhráli olympijský turnaj. Domácí reprezentace ve finále v Riu de Janeiro remizovala v základní hrací době i po prodloužení s Německem 1:1 a v rozstřelu zvítězila 5:4. Bronz získala Nigérie, která si poradila 3:2 s Hondurasem. Brazílii na Maracaná poslal do vedení z přímého kopu v 27. minutě kapitán Neymar svým čtvrtým gólem na turnaji.



"Kanárci" v dosavadních zápasech nedostali ani gól, ale teď je dvakrát zachránilo břevno při střelách Brandta a Svena Bendera. Po hodině hry vyrovnal německý kapitán Meyer, který využil zaváhání domácí obrany.V normální hrací době ani v prodloužení další branka nepadla a zápas musel rozhodnout penaltový rozstřel. V něm jako jediný neuspěl v poslední sérii střídající Petersen, brankář Weverton jeho úmysl vystihl a Neymar vzápětí rozjásal celou hostitelskou zemi.

Získala v Riu šestou zlatou medaili, tu, po níž toužila vůbec nejvíc.Brazílie se jí dočkala na čtvrtý pokus, když v letech 1984, 1988 a 2012 vždy prohrála. Na kontě má také dva bronzy. Německo ve svém prvním finále rovněž usilovalo o první triumf pod pěti kruhy, na hrách dosud dvakrát obsadilo třetí místo.

Neymar: Včera nás kritizovali, tohle je naše odpověď

Neymar neskrýval svou radost. "Je to jedna z nejlepších věcí v mém životě. Včera nás kritizovali, tohle je naše odpověď," připomněl ostrá slova, jež zaznívala na adresu týmu po bezbrankových remízách s JAR a Irákem v úvodu turnaje. Brazilský kouč Rogerio Micale chválil svůj tým: "Měli jsme tady velmi nadšené, profesionální a technické hráče. Odcházím s pocitem splněné povinnosti."

Ani jeho německý protějšek však nebyl smutný. "Samozřejmě jsme chtěli zlato. Ale není to vůbec hořký moment. Chlapci tady překvapili a odcházejí jako vítězové," řekl německý trenér Horst Hrubesch, pro něhož to byl poslední zápas na lavičce.

Na výhře Nigérie se v Belo Horizonte dvěma góly podílel Umar Sadiq, který se prosadil v 34. a v 56. minutě, kdy krátce po trefě Amina Umara zvýšil na 3:0. Honduras dokázal zápas zdramatizovat. V 71. minutě snížil Anthony Lozano a čtyři minuty před koncem Marcelo Pereira. Na vyrovnání už ale síly nenašel.

Nigérie tak zkompletovala olympijskou sadu medailí z fotbalového turnaje, když v roce 1996 získala zlato a v roce 2008 stříbro. Honduras naopak při čtvrté účasti na hrách na premiérovou medaili nedosáhl, čtvrté místo je však jeho nejlepším výsledkem.

FINÁLE:

Brazílie - Německo 1:1 (1:0), na penalty 5:4

Branky: 27. Neymar - 59. Meyer. Penalty proměnili: Augusto, Marquinhos, Rafinha, Luan, Neymar - Ginter, Gnabry, Brandt, Süle. Neproměnil: Petersen. Rozhodčí: Faghaní - Sochadan, Mansúrí (Írán). ŽK: Zeca, Almeida - Selke, Promel, S. Bender, Süle. Diváci: 70.000.

Brazílie: Weverton - Zeca, Marquinhos, Caio, Santos - Gabriel (70. Almeida), Walace, Luan, Augusto, Gabriel Jesus (95. Rafinha) - Neymar. Trenér: Micale.

Německo: Horn - Toljan, Ginter, Süle, Klostermann - Brandt, L. Bender (67. Prömel), Meyer, S. Bender, Gnabry - Selke (76. Petersen). Trenér: Hrubesch.

O 3. MÍSTO:

Nigérie - Honduras 3:2 (1:0)
Branky: 34. a 56. Sadiq, 49. Umar - 71. Lozano, 86. Pereira.

Další pořadí: 5. Korea, 6. Portugalsko, 7. Kolumbie, 8. Dánsko.

Brazilští fotbalisté se zlatými medailemi z olympiády
Brazilští fotbalisté se zlatými medailemi z olympiády

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud