21. srpna 2016 • 19:05

STŘÍBRNÁ tečka! Skvělý Kulhavý vydřel v Riu desátou českou medaili

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset! Biker Jaroslav Kulhavý stříbrem ze závodu horských kol zaokrouhlil počet českých medailí z olympiády v Riu, když nestačil jen na Nina Schurtera ze Švýcarska, který mu tak vrátil olympijskou porážku z Londýna. Pětinásobný mistr světa zaútočil v předposledním ze sedmi okruhů a český závodník jeho tempu nestačil, nakonec na zlato ztratil 50 vteřin. 



Další z Čechů Ondřej Cink se dlouho držel v první desítce, nakonec z toho bylo 14. místo, Jan Skarnitzl dojel dvaadvacátý.

Hodně pozornosti na sebe poutal mistr světa na silnici Peter Sagan , slovenskou hvězdu ale pronásledovala smůla - po defektu příliš dlouho měnil kolo, technické problémy měl i ke konci závodu a přední příčky pro něho byly nedosažitelné, skončil dojet o jedno kolo.

Jaroslav Kulhavý si dojíždí pro stříbrnou medaili v závodě bikerů na olympiádě v Riu
Jaroslav Kulhavý si dojíždí pro stříbrnou medaili v závodě bikerů na olympiádě v Riu

V průběhu závodu vše nasvědčovalo repríze souboje obou dlouholetých rivalů Kulhavého a Schurtera. Hlavní favorité se brzy usadili v čele a vzdalovali se ostatním. Na závěrečný finiš ale tentokrát nedošlo.

I tak si s přehledem dojel pro další velkou medaili. Za švýcarským suverénem posledních let skončil druhý stejně jako na letošním mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Schurter k pěti titulům světového šampiona přidal třetí olympijskou medaili a má kompletní sbírku. Třetí místo obsadil překvapivě Španěl Carlos Coloma, šestý muž z Londýna.

Po zaváděcím okruhu se dokázal z poslední pozice na startu prodrat vpřed Slovák Peter Sagan. Famózní spurtér mezi silničáři, který v Riu usedl jen na horské kolo, jel v čele s hlavním aspirantem na zlato Schurterem. Na vedoucí skupinu se s každým šlápnutím do pedálů zvolna dotahoval Kulhavý a měl situaci brzy pod kontrolou.

Velmi brzké defekty v krátkém sledu postihly Sagana, Itala Marca Aurelia Fontanu i Francouze Victora Koretzkého. Ve druhém kole se Schurter v ostrém tempu snažil roztáhnout čelo závodu, ale Kulhavý se s přehledem držel a následně ve třetím okruhu se oba favorité odpoutali od ostatních. Za nimi se držel jen Coloma, jehož posléze doplnil Francouz Maxime Marotte. V první desítce se držel i Cink.

Podobný obrázek dobře spolupracující vedoucí dvojice vydržel dlouhé minuty, ale Schurter svým atakem odmítl podstoupit riziko, že by mu Kulhavý kýžené zlato opět sebral v samém závěru. Český biker už pak neriskoval, držel nastavené tempo a snažil se vyhnout jakémukoliv problému, který by ohrozil jeho stříbro.

V cíli nakonec ztratil jednatřicetiletý rodák z Ústí nad Orlicí na takřka o rok a půl staršího Schurtera 50 vteřin, ale i ze stříbra měl obrovskou radost a náležitě si závěr svého vystoupení vychutnal.

Zklamáním naopak skončil závod pro další medailové kandidáty. Lídr Světového poháru Francouz Julien Absalon, který vyhrál olympiádu v Aténách 2004 a v Pekingu 2008, skončil osmý. Čtvrtý z domácího MS Cink vyrovnal umístění z Londýna, Jan Škarnitzl skončil na 22. příčce z 49 závodníků. Sagan byl klasifikován na 35. místě se ztrátou jednoho okruhu.

Cross country:
Muži:
1. Schurter (Švýc.) 1:33:28,
2. Kulhavý (ČR) -50,
3. Coloma (Šp.) -1:23,
4. Marotte (Fr.) -1:33,
5. Botero (Kol.) -2:16,
6. M. Flückiger (Švýc.) -2:24,
7. Braidot (It.) -2:57,
8. Absalon (Fr.) -3:15,
...14. Cink -4:50, 22. Škarnitzl (oba ČR) -7:43.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud