7. září 2016 • 18:30

Paralympiáda začne bez Bacha, bude na pohřbu prezidenta

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé po dvaatřiceti letech se úřadující prezident Mezinárodního olympijského výboru nezúčastní zahajovacího ceremoniálu paralympiády. Thomas Bach se pořadatelům v Riu z noční slavnosti na Maracaná omluvil kvůli své účasti na pohřbu bývalého západoněmeckého prezidenta Waltera Scheela.



„Je nám samozřejmě velmi líto, že se prezident Bach nemůže zúčastnit zahajovacího ceremoniálu,“ uvedl šéf komunikace organizátorů Mario Andrada. „Chápeme, že ho nepředvídatelná situace zdržela v Evropě. Těšíme se, že ho v Brazílii přivítáme tak brzy, jak to bude možné.“

Posledním šéfem MOV, který se nezúčastnil zahájení paralympijských her byl v roce 1984 v Los Angeles Španěl Juan Antonio Samaranch.

Spekuluje se, že Bachova neochota přijet na zahájení paralympiády v Riu souvisí s rozhodnutím Mezinárodního paralympijského výboru kvůli nedávnému dopingovému skandálu vyloučit celou ruskou výpravu. Tento trest hrozil Rusům i na olympiádě, MOV ale nechal rozhodnutí na jednotlivých federacích, takže omezený ruský tým na olympiádě startoval.

Ceremoniál na úvod paralympijských her mají na starosti designér Fred Gelli, spisovatel Marcelo Rubens Paiva a umělecký fotograf Vik Muniz.

Úvodní zahájení na Maracaná je vyprodané. Pořadatelé doufají, že návštěvností překonají druhé nejúspěšnější paralympijské hry v Pekingu, kde bylo prodáno 1,7 milionu vstupenek. Rekord drží Londýn 2012, kde se prodalo 2,7 milionu lístků.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud