14. září 2016 • 17:37

246 cm vysoký Íránec v Riu! Soupeře ničí stylem bum, bum i slyší protesty

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zatím jedním z nejviditelnějších sportovců na paralympiádě. 28letý Morteza Mehrzad vyčnívá jako jeden z členů íránské reprezentace ve volejbale sedících. S výškou 246 centimetrů to ani nejde jinak - je jednoznačně nejvyšší nejen mezi všemi handicapovanými sportovci v Riu, ale také ve svojí zemi. Své sportovní angažmá si užívá. „Byl jsem sám, neustále v depresích. Co se ze mě stal volejbalista, je všechno jinak,“ řekl íránské televizi.



S Mehrzadem se život rozhodně nemazlil. Už od malička rostl mnohem rychleji než jeho vrstevníci kvůli nadměrnému výskytu růstového hormonu v jeho těle. Další rána přišla, když mu bylo 16 let – to už měřil 182 centimetrů. Po nehodě na jízdním kole si zranil pánev a pravá noha mu od té chvíle roste pomaleji. Nyní ji má o 15 centimetrů kratší než levou dolní končetinu.

Pozitivní zlom přišel v jeho neveselém životním osudu před pěti lety. To si ho v televizi všimnul trenér jednoho z týmů sedících volejbalistů a rozhodl se ho angažovat. Letos v březnu se pak dostal poprvé do reprezentace a rychle se stal nejvýraznější tváří týmu, který na posledních sedmi paralympiádách získal vždy zlato, nebo stříbro.

„Dali jsme mu naději. Než se díky volejbalu proslavil, lidé se na něj dívali často s divným výrazem. Nyní se na něj dívají pořád, ale chtějí společnou fotku se šampionem,“ popsal trenér Hadi Rezaei, jak Mehrzadovi pomohl volejbal sedících dát novou motivaci do života.

Lidé s jeho problémy obvykle nežijí tak dlouho

Na hřišti je opravdu výjimečnou postavou. Při blokování je íránský gigant schopen postavit s vztyčených rukou zeď do výše 196 centimetrů, při smeči posílá míče přes síť z výšky až 230 centimetrů. „Nemusí se hýbat tolik jako ostatní. Stačí, když napřímí dlouhou ruku a jede: bum, bum, bum,“ charakterizoval jeho styl pro deník Daily Telegraph Muhammad Ali Dahestani z íránské televize, který měl nejvyššího sportovce na paralympiádě jako hosta ve svém pořadu.

Není divu, že se objevilo několik protestů ze strany soupeřů, kterým vytáhlý borec na opačné straně vadil. „Ale není žádný důvod, proč by ho mělo paralympijské hnutí diskriminovat,“ řekl mluvčí Mezinárodního paralympijského výboru Craig Spence.

Írán je na turnaji zatím i zásluhou Mehrzadova přispění bezkonkurenční. 3:0 na sety porazil Čínu i Bosnu a Hercegovinu. Nad budoucností velikána se přesto snáší stíny. „Jeho zdraví se nevyvíjí dobře, stále totiž roste,“ popsal televizní moderátor Ali Dahestani. „Když jsem ho viděl poprvé, byl ještě schopen lépe chodit, teď to zvládá jen s berlemi. Většina lidí s podobnými problémy nežije takhle dlouho.“ I proto si nechce nechat Mehrzad svoji první paralympijskou medaili utéct.

Morteza Mehrzad smečuje a soupeři jsou bezmocní
Morteza Mehrzad smečuje a soupeři jsou bezmocní

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud