24. října 2017 • 11:51

Zapálení ohně pro ZOH v Koreji narušil déšť, pochodeň nesl i Park Či-song

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V řecké Olympii byla v úterý při slavnostním ceremoniálu navzdory dešti zažehnuta pochodeň pro únorové zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. Zapálení ohně ve starověkých kulisách se zúčastnili například řecký prezident Prokopios Pavlopulos, korejský premiér I Nak-jon či předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.



Vrchní kněžka v podání herečky Kateriny Lehuové nemohla kvůli nepřízni počasí zapálit oheň podle antické tradice spojením slunečních paprsků a ke slovu se tak dostaly plameny zažehnuté při generální zkoušce.

Zapálenou pochodeň poté předala prvnímu členovi štafety, jímž byl řecký biatlonista Apostolos Aggelis. Od Aggelise převzala oheň bývalá korejská fotbalová hvězda Pak Či-song.

Řecká herečka Katerina Lehouová jako velekněžka po zapálení olympijského ohně pro Pchjongčchang
Řecká herečka Katerina Lehouová jako velekněžka po zapálení olympijského ohně pro Pchjongčchang

Pochodeň bude nejprve týden putovat po Řecku, než bude přepravena do Korejské republiky. Cestu napříč pořadatelskou zemí začne pochodeň 1. listopadu a než dorazí do Pchjongčchangu, absolvuje symbolickou vzdálenost 2018 kilometrů. Pochodeň ponese postupně 7500 lidí, poslední člen štafety tradičně zůstává tajemstvím. Zimní hry začnou 9. února.

"Zapálení ohně je jedna z tradic, která k olympiádám patří. A i přes rozvíjející se technologie, rozvíjející se a zrychlující svět, je potřeba některé symboly držet. Pro sportovce to znamená, že už se hry začínají blížit a nebude dlouho trvat a oheň vzplane nad olympijským stadionem," řekl šéf české výpravy pro Pchjongčchang Martin Doktor.

"Zažehnutí ohně je jeden z nejemotivnějších okamžiků her. I štafeta, která má spojovat lidi po celém světě, je hezky symbolická," dodal bývalý vynikající rychlostní kanoista, který má ve sbírce dvě zlaté medaile z olympiády v Atlantě 1996.

Oheň je jedním ze symbolů olympijských her, dle tradice věčně plápolal na oltáři v řecké Olympii, kde se roku 776 před naším letopočtem konaly první doložené antické hry. První pouť olympijského ohně započala v roce 1936, na cestě do Berlína protnula štafeta sedm zemí a poprvé a zatím naposledy navštívila také území tehdejšího Československa.

ZOH 2018 Korea, Pchjongčchang - vše o zimní olympiádě najdete ZDE »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud