4. prosince 2017 • 16:33

České curlerky bojují o ZOH! Cílem by neměla být účast, ale i něčeho dosáhnout, hlásí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za pomoci laseru a zároveň při práci a škole se snaží české curlerky držet krok se světem. V minulé sezoně tým vedený skipkou Annou Kubeškovou sahal na mistrovství Evropy po medaili, rekordní bylo z pohledu žen i sedmé místo ze světového šampionátu. Nyní touží udělat další krok: uspět v dodatečné kvalifikaci v Plzni a vybojovat start na olympiádě v Pchjongčchangu.



Kubeškové a spol. se dlouho nedařilo na mezinárodní scéně prosadit podle představ. Až loni přišel zlom a radost z výher dodala další motivaci. "Strašně nás to nakoplo. Považuju to za neuvěřitelnou energii, která nás posouvá dál, dává nám touhu a víru, že máme šanci jet na olympiádu," řekla osmadvacetiletá Kubešková.

S curlingem začala pražská rodačka v osmi letech. Nebylo divu, její otec Karel je trenérem a vedl i curlingový svaz. "Jako dítě jsem dělala spoustu sportů, ale nikdy jsem se tak nesoustředila jako na curling. Od těch osmi let jsem věděla, že chci dělat curling, a už jsem od toho neodešla," popsala.

Curling se v Česku hraje na amatérské bázi. Kubešková pracuje externě v České televizi a podobně jsou na tom její spoluhráčky. Tereza Plíšková je asistentkou v advokátní kanceláři, Klára Svatoňová, Alžběta Baudyšová a Ežen Kolčevská studují a k tomu pracují. "Situace je poměrně složitá, ale zvládáme to," řekla Kubešková.

Trénovat se snaží třikrát až čtyřikrát týdně na ledě, k tomu minimálně jednou týdně v posilovně. Dva týdny strávily na soustředění v Kanadě a druhým rokem pomáhá českým národním týmům Kanaďan Brad Askew.

Český curling se v posledních letech zvedá, ženy se chtějí do Koreje podívat také
Český curling se v posledních letech zvedá, ženy se chtějí do Koreje podívat také

"Je technický profesionál a přinesl moderní technologii, kterou zařazujeme do tréninku. Používáme lasery a časové měřiče, abychom zjistily, jestli dokážeme každý kámen hodit opakovaně stejně za sebou a jestli po laseru jezdí stejným směrem," nastínila Kubešková.

V curlingu je zásadní taktika a přesnost, ale bez fyzické kondice by to nešlo. Jeden kámen váží skoro 20 kilogramů. "Za rok naházíme strašlivé tuny," uvedla Kubešková. Náročné je také metení kamenů cestou ke středu kruhu. "Curlař potřebujete celé tělo, protože záleží i na výdrži i frekvenci. Je to o dlouhodobé práci."

Na mentální síle pracují individuálně. Přemýšlely o sportovním psychologovi, ale po konzultaci s mezinárodními kolegy dospěly k názoru, že specialista na curling není. "Nedá se v něm úplně aplikovat všechno, co funguje na jiné sporty. Hodně spolu navzájem mluvíme, podporujeme se a jsme k sobě hodně upřímné," řekla Kubešková o fungování týmu, který je spolu dlouho, jen Kolčevská se přidala předloni.

K cestě na únorové hry je třeba postoupit v kvalifikaci do tříčlenného play off a v něm být nejhůře druhé. "Budou to nervy a doufám, že pomůžou fanoušci a využijeme naše zkušenosti," řekla Kubešková. Ráda by postupem na olympiádu zvýšila zájem o curling. "To by zapůsobilo. A pokud se zadaří, práce neskončí. Musíme se motivovat a cílem by nemělo být zúčastnit se olympiády, ale i něčeho dosáhnout."

Program olympiády: Curling na ZOH 2018 »

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud