20. listopadu 2017 • 18:35

Česká móda pro olympiádu v Koreji je venku, hitem má být zlatá bunda

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

S ukrytým zlatem poletí čeští reprezentanti na olympiádu do korejského Pchjongčchangu. Hitem kolekce, která byla dnes představena v Mánesu, je oboustranná bunda, jejíž vnitřní část září zlatě. Jde o vylepšený vtípek z posledních Her v Soči, kde Češi po triumfu Evy Samkové ukázali světu zlatou podšívku. Dalšími zajímavými kousky jsou čepice Raškovka připomínající padesátileté výročí vítězství skokana na lyžích Jiřího Rašky nebo batoh s voděodolnou pláštěnkou v designu české vlajky.



Po slavnostní premiéře byly slyšet jen samé pozitivní ohlasy. "Myslím si, že to bude opět kolekce, která zaujme, která způsobí, že sportovci a členové jiných výprav za námi budou chodit a říkat: 'Máte hezkou kolekci, máte hezké věci'. A nejlépe, když přijdou Amíci nebo Kanaďani a budou to chtít vyměnit. To bude známka toho, že se povedla," řekl šéf české mise Martin Doktor na dnešním slavnostním představení kolekce.

Doktor se navíc na její tvorbě přímo podílel. Stejně jako bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová , skikrosař Tomáš Kraus a veslař Ondřej Synek . "Chtěli jsme, aby to opravdu sportovcům sloužilo a fungovalo," podotkl Synek, který měl na starosti spodní prádlo, trička a funkční vlastnosti.

"Například u triček šlo o to, aby když ho vypereš a usušíš, šlo ještě dále nosit a nemusel jsi ho po olympiádě hodit do koše," řekl Synek, jenž v minulosti několikrát části kolekcí kritizoval. "Asi proto mě teď oslovili, abych se na tom přímo podílel," smál se pětinásobný mistr světa na skifu.

Výraznou částí olympijské kolekce je oboustranná péřová bunda se zlatou podšívkou. "Inspirovali jsme se počinem Evy Samkové , která poté, co v Soči vyhrála zlato, tak si bundu otočila. Řekli jsme si, že je to výborná věc, kterou tam musíme dát ještě jednou," uvedl generální ředitel Alpine Pro Václav Hrbek.

Oproti předešlým zimním hrám však bude bunda z obou stran plně funkční. "Osobně si myslím, že ji sportovci zlatou stranou běžně nosit nebudou, protože každý sportovec je malinko pověrčivý a nevyplácí se to dopředu zakřiknout. Věřím, že to zůstane, když se to povede nebo po hrách," řekl Doktor.

Novou kolekci společně s moderátorem Petrem Svěceným představili Ondřej Synek a Martin Doktor
Novou kolekci společně s moderátorem Petrem Svěceným představili Ondřej Synek a Martin Doktor

Výrazným poznávacím znamením kolekce bude čepice " Raškovka ", podobná té, v níž závodil skokan na lyžích Jiří Raška a v roce 1968 v ní získal v Grenoblu první českou zlatou medaili ze zimní olympiády. Významným motivem kolekce je i číslovka 100 připomínající sté výročí založení republiky.

"První dojem je pozitivní. Je to příjemné na těle a doufám, že to poslouží a budou to šťastné věci. Uděláme dojem," řekl sdruženář Tomáš Portyk. Skikrosařce Nikol Kučerové se líbilo zapracování stoletého výroční vzniku Československa do kolekce. "Jako historikovi mi odkazy na historii přijdou dobré," řekla studentka historie na Technické univerzitě v Liberci a k oblečení doplnila: "Líbí se mi funkčnost, že to jsou dvě bundy, jedna je slabší a druhá silná. To je super, ale trošku obavu mám z bílé, aby neměla za chvilku jinou barvu. A kšandy se mi líbily už v Soči."

Celá kolekce byla slavnostně odhalena v audiovizuální show v Galerii Mánes a jednotlivé části ve videu představili čeští biatlonisté a jejich šéftrenér Ondřej Rybář. Chyběla mezi nimi ale hlavní hvězda Gabriela Koukalová .

Vše o zimní olympiádě v Koreji najdete ZDE »

Kompletí program ZOH 2018 v Pchjongčchangu najdete ZDE »

Olympijskou kolekci pro Pchjongčchang testovali sami sportovci
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud