1. února 2014 • 20:55

Hradilek: Soči není ta správná olympiáda. Jen touha po moci a penězích

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stříbrný medailista z olympiády v Londýně Vavřinec Hradilek se na sociální síti opřel do ZOH v Soči. „Tohle je jen ukázka moci a nechutné touhy ruských oligarchů a funkcionářů všech možných výborů,“ píše kajakář na svém facebookovém profilu.



Hradilek reagoval na blog šéfredaktora deníku Sport Lukáše Tomka, který se zabýval faktem, že olympiáda Soči přijde podle posledních odhadů na neuvěřitelných 51 miliard dolarů (téměř bilion korun), přičemž 70 procent výdajů putovalo k firmám oligarchů spřátelených s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Jak jinak, bez výběrového řízení.

„Dnes opravdu nezávidím sportovcům, že vrchol jejich kariéry se odehrává v místě, kde došlo a dochází k potlačování lidských práv a svobod, tak jak to u nás bylo v dobách minulých, tam kde jedna olympiáda stojí více než 21 her předchozích a při tom jde z větší části jen o korupční ‚budgety‘,“ všímá si Vavřinec Hradilek, který je rád, že nemusí řešit morální dilema aktivního účastníka.

„Nechci tu nějak zbytečně kritizovat a pomlouvat, protože vím jaké to je z kůže účastníka - sportovce, nést v sobě rozpor hrdosti - správnosti. Dnes mám však tu výhodu, že se téhle akce neúčastním, tak bych jen rád připomněl, že toto není ta správná olympiáda,“ píše muž, který osobně zažil dvě olympiády.

Fanouškům, kteří do Soči přijedou vlakem, se nabídne pohled na město velice vzdálený olympijskému pozlátku
Fanouškům, kteří do Soči přijedou vlakem, se nabídne pohled na město velice vzdálený olympijskému pozlátku

„Jedna (Peking), právě podobná té nadcházející v Soči, a druhá ( Londýn), která byla minimalistická, skromná, ‚levná‘ a přitom, bez ohledu na můj výsledek, o hodně zábavnější, než cirkus, za kterým stálo VIDITELNĚ spousta peněz a utrpení místních občanů,“ připomíná Hradilek, který si prý váží gesta přední světových politiků, kteří se Her v Soči nezúčastní.

„Protože pokud je olympiáda nepolitická záležitost, do Ruska by své cesty měli zrušit i ostatní představitelé států a nechat Putina Putinem. Nicméně fandit se chystám ohromě a moc se těším na medajle našich! Budeme to sledovat z pouště v Emirátech!“ vzkázal svým příznivcům.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud