7. února 2014 • 20:02

Olympiáda začala! Oheň v Soči zapálily legendy Treťjak a Rodninová

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zimní olympijské hry v Soči oficiálně začaly. Tradiční zahajovací formuli pronesl při slavnostním ceremoniálu na stadionu Fišt ruský prezident Vladimir Putin, oheň zapálili bývalý hokejový brankář Vladislav Treťjak a někdejší krasobruslařka Irina Rodninová. Pochodeň po ceremoniálu přinesla do arény pro 40 tisíc lidí tenistka Maria Šarapovová. Pompéznímu programu, jenž prý vyšel na miliardu korun předcházelo na stadionu mimo jiné vystoupení zpěvaček Tatu. Dvojice sice v minulosti předstírala lesbický vztah, tentokrát se však zdržela kontroverzních gest, které by mohly být v rozporu se silně kritizovaným ruským zákonem proti propagaci homosexuality. Průběh prvního dne zimní olympiády jsme sledovali ONLINE na iSport.cz.



AKTUALIZOVAT »

20:30 Líbil se vám zahajovací ceremoniál? Přečtěte si BLOG Petra Adama ZDE a hlasujte v anketě.


19:55 Olympijský oheň hoří. Zapálil ho legendární hokejista Vladislav Treťjak a krasobruslařka Irina Rodninová. Slavnostní ceremoniál končí.

VIDEO: Olympijský oheň byl zapálen, hry mohou začít

A blíží se nám finále! Na stadion přinesla pochodeň tenistka Maria Šarapovová, po ní ji převzala atletka Jelena Isinbajevová.

19:26 Zimní olympijské hry v Soči oficiálně začaly. Tradiční zahajovací formuli pronesl při dnešním slavnostním ceremoniálu na vyprodaném stadionu Fišt pro 40 tisíc lidí ruský prezident Vladimir Putin.

18:43 Turecké stíhačky dnes přinutily k přistání v Istanbulu letadlo, které se údajně pokusil unést ukrajinský cestující. Letoun turecké společnosti Pegasus odstartovalo z ukrajinského Charkova, informovala agentura AFP. Podle tureckých médií pohrozil pasažér, že je na palubě letadla se 110 cestujícími bomba. Údajně pohrozil vyhozením stroje do povětří, pokud nezamíří rovnou do ruského Soči, kde právě začaly zimní olympijské hry. Podle agentury AP to ale nejmenovaný turecký úřední činitel popřel. Letadlo přistálo na istanbulském mezinárodním letišti a bylo odstaveno na jeho okraj do bezpečné zóny. Policisté letoun prohledávají.

18:31 Nástup všech účastníků olympiády skončil. Česká se na další program.

18:23 Na plochu vyšla i ruská výprava za zvuků písničky od skupiny Tatu.

18:17 A vidíme známé tváře. Na plochu nastupuje i česká výprava. Vlajku nese sjezdařka Šárka Strachová.

18:10 Jeden z členů rakouské výpravy při slavnostním nástupu na plochu upadl.

17:45 K odchodu na stadion se chystají i sportovci z USA.

17:32 Na stadion už začínají přicházet jednotlivé výpravy. Jako tradičně první Řecko.

Šárka Strachová přivádí českou výpravu na olympijský stadion v Soči
Šárka Strachová přivádí českou výpravu na olympijský stadion v Soči

17:25 Už to nebude perfektní představení... Jedna z pěti vloček se nezměnila v olympijský kruh. To vše těsně před příchodem ruského prezidenta Vladimira Putina neobjevil.

VIDEO: Inkriminovaný moment najdete v čase 0:54



17:20 Na nástup české výpravy si budeme muset ještě počkat. Na řadu přijde až jako 81. v pořadí.

17:14 V Soči je právě 20:14. Slavnostní zahájení zimní olympiády 2014 v Soči začíná.

17:00 Za čtvrt hodinu to vypukne. Čeští olympionici jsou už na stadionu v Soči přichystaní.

16:20 Před slavnostním zahájením se objevilo i několik protestů narážejících především  na zákon omezující práva homosexuálů. K hlasům kritizujícím ruské homofobní zákony se dnes bez velkého rozruchu připojila také americká internetová společnost Google, která na titulní stranu svého hojně navštěvovaného vyhledávacího portálu umístila olympijský obrázek. Je na něm vyobrazeno šest sportů zimní olympiády na pozadí duhových barev.Před ruskou ambasádu v Kyjevě přinesli dvě záchodové mísy. Dvojité záchody nechvalně proslavily pořadatele olympiády už v předstihu.

Nejrozšířenější internetový vyhledávač podpořil práva homosexuálů před začátkem olympiády duhovým logem Nejrozšířenější internetový vyhledávač podpořil práva homosexuálů před začátkem olympiády duhovým logemFoto Reuters

14:12 Náklady zimních olympijských her v Soči se odhadují na 51 miliard dolarů (zhruba bilion korun), a značně tak převyšují původní rozpočet ve výši 12 miliard dolarů. Konstatuje to na svých internetových stránkách mezinárodní organizace Transparency International (TI), která naznačuje, že výdaje vyskočily vinou korupce a další trestné činnosti. TI poukazuje na to, že odhadované celkové náklady sočské olympiády jsou sedminásobné oproti nákladům předchozích ZOH v kanadském Vancouveru. Proti letním olympijským hrám, které se konaly před dvěma lety v Londýně, jsou dražší o 37 miliard dolarů a proti pekingským z roku 2008 o osm miliard.

13:45 Ruský prezident Vladimir Putin nezneužije zahajovací ceremoniál pro politickou propagandu. Ujistil o tom prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. "Olympijská charta mluví jasně. Může říct pouze jednu větu," ujistil Bach. Putin by měl pouze oficiálně zahájit hry, jinak vůbec nepromluví.

13:20 Kdysi si to ostře rozdávaly ve stopě, teď se na dálku přou o čest a právo na zlatou olympijskou medaili. Estonka Kristina Šmigunová-Vähiová podle neoficiálních zpráv dopovala během Her v Turíně 2006, což by Kateřině Neumannové přihrálo titul ve skiatlonu. „Pokud existuje sportovní spravedlnost, tak jsem vyhrála,“ říká Neumannová. Šmigunová se brání a dokonce podstoupila test na detektoru lži. VÍCE ZDE>>>

12:19 Tak to vypadalo při slavnostním zahájení zimní olympiády v Moskvě 1980. Co přichystají Rusové tentokrát?

Tak to vypadalo při slavnostním zahájení olympiády v Moskvě 1980. Co přichystají Rusové tentokrát? Tak to vypadalo při slavnostním zahájení olympiády v Moskvě 1980. Co přichystají Rusové tentokrát?Foto Reuters

11:15 Na náročných tratích v olympijském areálu Laura se připravuje na další z mnoha medailových útoků. Ještě před začátkem Her v Soči ale myšlenky běžkaře Lukáše Bauera zajaly zprávy o dopingu svého osudového soupeře Andruse Veerpalua z Estonska. Místo stříbra ze závodu na 15 km klasicky z Turína 2006 se Bauerovi rýsuje zlato. Nadšený ale není a na dané téma se mu dlouho příliš nechtělo hovořit. VÍCE ZDE>>>

10:15  Hokejová reprezentace v dějišti olympijských her v Soči poprvé trénovala. Na ledě haly Bolšoj se objevilo osm hráčů působících v Evropě a dvojice trenérů, kteří do Ruska přiletěli speciálem ve čtvrtek. Kompletní tým bude mít kouč Alois Hadamczik k dispozici až v úterý, teoreticky by však většina posil ze zámoří mohla stihnout i pondělní večerní trénink, který je naplánovaný až na 21. hodinu místního času. VÍCE ZDE>>>

10:08 Zatím největší pozornost z českých sportovců poutá v Soči Petr Nedvěd . Na nejstaršího člena hokejového týmu, který se vrací na olympiádu po 20 letech, čekalo po tréninku Hadamczikova týmu 20 zahraničních novinářů.

 

9:30 Zkouška ohňostrojů proběhla v Soči už 1. února. Při oficiálním zahájení zimních olympijských her by to takhle dnes večer mohlo vypadat.

Foto 

9:27 Olympijský oheň ještě nezaplál a Česku už svítá naděje na hned dvě zlaté olympijské medaile. Běžci na lyžích Lukáš Bauer a Kateřina Neumannová se k nim můžou dostat zpětně po osmi letech. Objevily se totiž zprávy o pozitivních testech Estonců Andruse Veerpalu a Kristiny Šmigunové, kteří na Hrách v Turíně odsunuli Čechy na druhé místo.

9:00 Pokaždé jde o pečlivě střežené tajemství. Kdo bude poslední běžec s pochodní a zapálí olympijský oheň? Spekuluje se i letos v Soči. Mezi uvažovanými jmény se objevilo i jméno Aliny Kabajevové. Olympijská vítězka v gymnastice je přitom považována za přítelkyni ruského prezidenta Vladimira Putina, ačkoliv ani jeden z nich vztah nikdy oficiálně nepotvrdil.

Šárka Strachová přivádí českou výpravu na olympijský stadion v Soči
Šárka Strachová přivádí českou výpravu na olympijský stadion v Soči

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud