11. února 2014 • 09:25

Skikrosař Kraus: Jako černý kůň jsem spokojený. Letím si pro medaili

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | S kamínkem pro štěstí a s touhou zaútočit na stupně vítězů dnes odletěl skikrosař Tomáš Kraus na olympijské hry v Soči. Před čtyřmi lety ve Vancouveru jako jeden z favoritů tehdy nové disciplíny pod pěti kruhy neuspěl, tentokrát by chtěl v Rusku na medaili zaútočit z pozice černého koně závodu.



"Myslím si, že jsem černý kůň a že to je příjemná role," řekl Kraus novinářům dnes ráno na letišti v Praze. "Kdo by nejel na olympiádu pro medaili, to by byla škoda, takže já primárně jedu pro medaili. Cesta k medaili je samozřejmě dlouhá, já toho mám za sebou už hodně, tak udělat poslední krok a je to tam."

Skikrosař Kraus odletěl do Soči: Jsem černý kůň a jsem rád
Video se připravuje ...

Devětatřicetiletý Kraus už dosáhl v drsné disciplíně plné ostrých zatáček, skoků a soubojů se soupeři v plné rychlosti téměř všeho. Je dvojnásobným mistrem světa a čtyřnásobným vítězem hodnocení disciplíny ve Světovém poháru.

Jen olympijská medaile mu chybí. Před čtyřmi lety jako favorit vypadl ve čtvrtfinále a skončil jedenáctý. Nyní už největším adeptem na vítězství není. Za poslední dvě sezony stál na stupních vítězů jen dvakrát a v této zimě skončil nejlépe sedmý.

I proto si užívá roli možného překvapení. "Měl jsem větší klid na přípravu a můžu se soustředit na výkon, který přijde v Soči," řekl Kraus. Letos ovšem jen jednou prošel do semifinále. "Věci se musejí sejít dohromady a mně se nescházely. Bylo to častěji, než jsem zvyklý, ale teď je nový závod a půjdu do toho s ambicí vyhrát," řekl.

Závěrečnou přípravu absolvoval s dalšími olympioničkami Nikol Kučerovou a Andreou Zemanovou ve francouzském Alpe d'Huez. Na Soči se mimo jiné připravovali s další legendou skikrosu, domácí Ophelií Davidovou, která podobně jako Kraus několikrát vyhrála Světový pohár, je mistryní světa a medaili z OH nemá.

"Posledních deset dnů přípravy už bylo poklidné ladění, které bylo završené poctivým spánkem, ale to patří k posledním dvěma týdnům. Trénovali jsme v bránách i na trati, bylo to v klidu, příjemné a hodně intenzivní," popsal Kraus.

Kraus viděl část závodu snowboardistů ve slopestylu a očekává, že i trať pro skikros bude na olympiádě náročná. "V Soči chtějí trošku trumfnout X-Games, tak uvidíme, jaká trať bude u nás," řekl lyžař žijící v Děčíně, ale strach neměl. "Na začátku trať často vypadá, že na ní jsou hodně drsná místa, ale nakonec to všichni dají," dodal.

Pro Krause jsou hry v Soči nejspíše posledními v kariéře. Nebere to ale jako svoji poslední velkou šanci uspět. "Spíš to beru tak, že se opravdu těším. Před 14 dny jsem přemýšlel, co ještě dotrénuju, ale teď už se jenom těším," usmál se.

Články odjinud


Články odjinud