14. února 2014 • 12:12

Dvacet vteřin od medaile. Bauer skončil v oblíbeném závodu pátý

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lyžař Lukáš Bauer doběhl v olympijském závodu na 15 km klasicky na pátém místě a nepovedlo se mu vybojovat třetí individuální medaili v kariéře na jeho nejoblíbenější trati. Druhé zlato v Soči získal suverénně Švýcar Dario Cologna. Vítěz skiatlonu porazil o 28,5 sekundy Johana Olssona, třetí skončil další Švéd Daniel Richardsson. Bauer ztratil na stupně vítězů 20 sekund.Závod jsme sledovali ONLINE na iSport.cz.



Páté místo je pro Bauera třetím nejlepším individuálním výsledkem na OH. Nestal se ale druhým běžcem historie, který na patnáctce získal tři cenné olympijské kovy po sobě. Po stříbru z Turína 2006 a bronzu z Vancouveru 2010 vyšel naprázdno. Rozhodně ale nebyl zklamaný.

"Super. Velká spokojenost," řekl Bauer, který startuje nejspíše na své poslední olympiádě. "Je to hodně blízko k medaili, což svádí k tomu, že to byl kousek, ale, bohužel, těch dvacet vteřin je velký rozdíl. Ale já už před odjezdem na olympiádu připomínal, že jednoznačně nepatřím ke kandidátům na medaili, pokud vše půjde standardně, a že by to byl velký zázrak. Mé vyhlášení, že budu spokojený, když budu do desítky, platí."

Bauer na olympiádě vynechal skiatlon a soustředil se na klasickou patnáctku. Závod rozjel těsně za elitní desítkou. Postupně se ve výsledkové listině posouval výše a na osmém kilometru byl desátý, o dva kilometry později už šestý. V závěru se zdálo, že šestatřicetiletý český lyžař snižuje manko na stupně vítězů, ale bronz mu nakonec unikl o 20 sekund.

Lukáš Bauer během olympijského závodu na 15 km
Lukáš Bauer během olympijského závodu na 15 km

Stejně jako ženy jeli muži v teplotách nad deset stupňů Celsia, což jim závod výrazně ztížilo. Cologna udržel v náročných podmínkách vysoké tempo od začátku do konce a každým metrem zvyšoval náskok. Od poloviny si jel svůj závod.

V závěru dokonce Cologna dojel před stadionem Olssona, který vyrážel do stopy o půl minuty před ním. "Věděl jsem, že když ho chytím, že už budu mít zlato," řekl Cologna, trojnásobný vítěz Světového poháru.

Sedmadvacetiletý Švýcar, který po operaci kotníku vynechal většinu sezony, získal třetí zlatou olympijskou medaili. Před čtyřmi lety ve Vancouveru triumfoval na volné patnáctce.

"Už prvnímu zlatu tady jsem po zranění nemohl uvěřit, tohle je úžasné. Mám za sebou perfektní závod. Věděl jsem, že to bude náročné, tvrdé, ale byl jsme na to připravený," řekl Cologna, mistr světa z Val di Fiemme 2013 a trojnásobný vítěz etapové Tour de Ski.

Překvapením byl výkon Fina Livo Niskanena, který ještě na osmém kilometru jel stejně rychle jako Cologna. V cíli dlouho figuroval na bronzové příčce, o kterou ho nakonec připravil výborným závěrem jen o dvě desetiny rychlejší Richardsson.

Rusové překvapivě do závodu nenasadili Alexandra Legkova, jenž před dvěma týdny ovládl tuto disciplínu na Světovém poháru v Toblachu.

Běh na lyžích:

Muži - 15 km klasicky:

1. Cologna (Švýc.) 38:29,7, 2. Olsson -28,5, 3. Richardsson (oba Švéd.) -38,8, 4. Niskanen (Fin.) -39,0, 5. Bauer (ČR) -58,9, 6. Jespersen (Nor.) -1:00,9, 7. Bessměrtnych (Rus.) -1:08,0, 8. Teichmann (Něm.) -1:12,7, 9. Poltoranin (Kaz.) -1:13,5, 10. Hellner (Švéd.) -1:17,2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud