16. února 2014 • 11:05

FANTAZIE! Samková nedala soupeřkám šanci a slaví první zlato

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Eva Samková to dokázala! Mladá snowboardistka zvítězila ve snowboardcrossu a pro Českou republiku vyhrála na olympiádě v Soči první zlatou medaili. V Extreme Parku dnes potvrdila roli jedné z favoritek, závodu zcela dominovala, když vyhrála suverénně kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy. Jízdy české závodnice jsme sledovali na iSport.cz ONLINE.



Za Samkovou si pro stříbro dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili získala francouzská snowboardistka Chloe Trespeuchová.

Dvacetiletá Samková rozšířila českou medailovou sbírku na hrách v Soči o čtvrtý cenný kov. Před ní na stupně vítězů vystoupili stříbrní rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Ondřej Moravec a bronzový biatlonista Jaroslav Soukup .

Samková, která v této sezoně vyhrála dva závody Světového poháru, vyhrála jasně už kvalifikaci. S kamerou na přilbě, kterou dostala od pořadatelů pro zpestření přímého přenosu, zvládla trať v nejrychlejším čase 1:20,61. O skoro osm desetin porazila americkou hvězdu Lindsey Jacobellisovou. 

Ve čtvrtfinále Samková vyletěla do čela hned po startu a s tradičním namalovaným knírkem soupeřkám výrazně ujela. Stejný obrázek se opakoval v semifinále - Samková zvládla nejlépe boule po startu a její náskok na trati jen narůstal.

Eva Samková skáče na nejvyšší stupínek po olympijském závodě snowboardkrosařek
Eva Samková skáče na nejvyšší stupínek po olympijském závodě snowboardkrosařek

V semifinále přišla Samková o svoji největší protivnici. Jacobelisová, s kterou prohrála v lednu na X-Games, z prvního místa spadla a jela jen malé finále. 

Finále se tak odehrálo v režii Samkové. Trojnásobná juniorská mistryně světa se skvěle odpíchla na startu a nechala všechny soupeřky za zády. Finálový skok si vychutnala, ohlédla se a bouřlivě se radovala z triumfu.

Česko díky Samkové slaví pátou individuální zlatou medaili ze zimních olympijských her a první ve snowboardingu. Před ní zvítězili skokan na lyžích Jiří Raška, akrobatický skokan Aleš Valenta , běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a Sáblíková .

Snowboardcross - ženy:

1. Samková (ČR), 2. Maltaisová (Kan.), 3. Trespeuchová (Fr.), 4. Guliniová (USA), 5. Žekovová (Bul.), 6. Moioliová (It.), 7. Jacobellisová (USA), 8. Brockhoffová (Austr.), 9. Gillingsová (Brit.), 10. Meilerová (Švýc.).

Samková byla před odletem v klidu, sháněla podpisy hokejistů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud