19. února 2014 • 15:47

Šok v Soči! Rusové vypadli s Finy, prezident Putin nechápal

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Ruska si na olympijském turnaji o medaile nezahrají. Sborná ve čtvrtfinále překvapivě prohrála s Finskem 1:3, přestože zásluhou Ilji Kovalčuka vedla. Zápas na tribuně sledoval i ruský prezident Vladimir Putin s premiérem Medvěděvem. Finové si o finále zahrají se Švédy, kteří přehráli Slovince jednoznačně 5:0



Ruský výběr s hvězdami Alexandrem Ovečkinem, Jevgenijem Malkinem či Pavlem Dacjukem nezvládl útok na první olympijské zlato od roku 1992 v Albertville, kde uspělo ještě bývalé Společenství nezávislých států. Na medaili Rusko nadále čeká od bronzu v Salt Lake City v roce 2002.

"Co říct, cítím úplnou prázdnotu," řekl oficiálním stránkám olympijských her Ovečkin, který si na turnaji připsal jen dva body za gól a asistenci. "Měli jsme dobrý začátek, dali jsme gól v přesilovce a cítili jsme se dobře. Pak jsme ale udělali dvě chyby, které nás stály zápas. Snažili jsme se, ale nedokázali jsme už skórovat," doplnil nejlepší střelec NHL, který v dresu Washingtonu nasázel v sezoně už 40 gólů.

Gól a asistenci si připsali shodně finský kapitán Teemu Selänne a Mikael Granlund. "Je to skvělé vítězství. Nebyli jsme favority, ale musíte pořád věřit. Věděli jsme, že hrají čtvrtý zápas za pět dnů a budeme mít trošku víc sil. Neměli jsme co ztratit, všechen tlak byl na nich. Snažili jsme se toho využít a vyšlo to," řekl Selänne.

Nevěřili svým očím! Porážce s Finskem přihlížel na tribuně i ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv.
Nevěřili svým očím! Porážce s Finskem přihlížel na tribuně i ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv.

Rusové začali aktivně. Přibrzdilo je sice Kovalčukovo vyloučení, při kterém otestoval Varlamova Selänne, ale v osmé minutě se při Granlundově trestu dočkali vedení. Dacjuk našel mezi kruhy nepokrytého Kovalčuka, který zamířil přesně k pravé tyči. Za 87 sekund ale bylo vyrovnáno. Aaltonen oklamal Nikitina, zleva se natlačil do střelecké pozice a z úhlu překonal Varlamova. Sborná se pak ubránila při Těreščenkově trestu a naopak udeřit mohli Radulov s Kovalčukem.

V 18. minutě se radovali Finové, když Granlund přebruslil Vojnova na levé straně a vyzval Selänneho k obratu skóre. Třiačtyřicetiletý nejstarší střelec gólu pod pěti kruhy se trefil na turnaji podruhé.

Rusové se tlačili v druhém dějství za vyrovnáním, ale po Popovově přihrávce trefil Ovečkin skákající puk jen do Raska. V 26. minutě při Jemelinově trestu zmrazil ruské fanoušky Granlund, který u levé tyče dorážel po střele Selänneho a zvýšil na 3:1.

O chvíli později vystřídal Varlamova v ruské brance Bobrovskij. Snížit mohl Sjomin, ale v úniku trefil jen padajícího Raska. Finové se ubránili i při Aaltonenově trestu. Rusové se těžko prosazovali a svěřenci trenéra Erkky Westerlunda jejich střelecké pokusy obětavě blokovali.

Blízko snížení byla sborná v 48. minutě, ale u levé tyče zakončující Dacjuk Raska nepřekonal a neuspěl ani Radulov z dorážky. Stav se nezměnil ani při trestu Fina Kukkonena a následně Rusa Kuljomina. Rusové byli v křeči, Finové mohli z dvou brejků zvýšit. Ani 66 vteřin trvající power play už sborné naději nedala.

Čtvrtfinále:

Rusko - Finsko 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Kovalčuk (Dacjuk) - 10. Aaltonen (Kontiola), 18. Selänne (Granlund), 26. Granlund (Selänne, Timonen). Rozhodčí: Sutherland (Kan.), Vinnerborg (Švéd.) - Devorski, Wilmot (oba Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 11.654.

Rusko: Varlamov (27. Bobrovskij) - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Bělov, Nikitin, Tjutin - Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Popov, Malkin, Ovečkin - Sjomin, Anisimov, Kuljomin - Tarasenko, Ničuškin, Těreščenko - Tichonov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Finsko: Rask - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Granlund, Immonen - Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Korpikoski, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 2. • 13:30
Finsko
Finsko
3:1
ONLINE
19. února
13:30
Rusko
Rusko
Góly

Domácí: 09:18. Aaltonen, 17:38. Selänne, 25:37. Granlund

Hosté: 07:51. Kovalčuk

Sestavy

Domácí: Rask (Lehtonen) – Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne (C), Immonen, Granlund – O. Jokinen, Ruutu, J. Jokinen – Kontiola, Korpikoski, Aaltonen – Lehterä, Pihlström, Komarov. Trenér: Erkka Westerlund.

Hosté: Varlamov (27. Bobrovskij) – Vojnov, Markov, Jemelin, Medveděv, Nikitin, Bělov, Tjutin, Tichonov – Dacjuk (C), Radulov, Kovalčuk – Ovečkin, Malkin, Popov – Sjomin, Kuljomin, Anisimov – Těreščenko, Ničuškin, Tarasenko. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Rozhodčí

Marcus Winnerborg (SWE), Kelly Sutherland (CAN) – Greg Devorski (CAN), Jesse Wilmot (CAN).

Stadion

Ledový palác Bolšoj

Prvním semifinalistou je Švédsko, Slovinci dostali bůra

Hokejisté Švédska se stali prvním semifinalistou olympijského turnaje v Soči. Překvapivé čtvrtfinalisty Slovince porazili jasně 5:0 a narazí na lepšího ze zápasu Rusko - Finsko. Dvěma góly se na vítězství Švédů podílel útočník Carl Hagelin, druhé čisté konto na turnaji vychytal Henrik Lundqvist.

"Respektovali jsme schopnosti Slovinců. Měli pár šancí, sice ne moc, ale když to bylo o gól, nikdy nevíte. Hlavně na začátku zápasu měli několik dobrých příležitostí, ale hráli jsme trpělivě a chytře," řekl Lundqvist. "Ve třetí třetině jsme si začali vytvářet velké šance a bylo příjemné, když jsme přidali druhý a třetí gól. Předtím to byl nervy drásající zápas," doplnil gólman New York Rangers.

Slovinci ve svém prvním olympijském čtvrtfinále v historii drželi bezbrankový stav do 19. minuty. Další čtyři góly inkasovali od úřadujících mistrů světa až v závěrečné třetině. "Měli jsme šance zvýšit náskok, ale jejich brankář (Kristan) předvedl několik skvělých zákroků. My jsme se s tím ale vyrovnali a ve třetí třetině nám to tam začalo padat," prohlásil autor první branky Alexander Steen.

Úvodní třetina nijak strhující hokej nenabídla. Zatímco Slovinci jako kdyby potřebovali nejprve vybruslit únavu z úterního osmifinále s Rakušany, Švédové nikam nespěchali. Velká šance Steena po Johanssonově nahrávce v páté minutě byla spíše výjimkou.

Na druhé straně se slovinský kapitán Razingar dostal po přečíslení dvou na jednoho až tváří v tvář Lundqvistovi, bekhendovým blafákem ale neuspěl. Favorit se přesto dočkal vedoucího gólu ještě před první přestávkou, když Steen v přesilovce doklepl puk z úhlu do branky poté, co se odrazil od zadního hrazení po Alfredssonově střele.

Podobný obraz hry byl k vidění rovněž ve druhé části. Ve 32. minutě v další početní výhodě mohl zvýšit Daniel Sedin po pěkné kombinaci, ale zblízka minul. Po přečíslení tří na dva se neprosadil ani Bäckström.

Daniel Sedin si spravil chuť na úvod třetí dvacetiminutovky, kdy zužitkoval nahrávku Louiho Erikssona. Nechybělo sice mnoho, aby vzápětí dosáhl na gólovou teč Urbas, ale Lundqvist udržel čistý štít. Poté se do dobré pozice dostal David Rodman, švédský brankář si znovu poradil.

Na druhé straně se dostal sám před brankáře Kristana Loui Eriksson a nekompromisně zavěsil. V 52. minutě, krátce poté, co se Slovinci ubránili v oslabení, počkal Hagelin se střelou a zvýšil na 4:0. Sám pak ještě zpečetil výsledek po vynikající přihrávce beka Erika Karlssona.

"V tuto chvíli jsme zklamaní. Cítili jsme, že bychom mohli překvapit dalšího soupeře, ale to se nestalo," řekla slovinský hvězda Anže Kopitar. "Jsme ale na tenhle tým pyšní. Měli jsme skvělý turnaj a jsme s výsledky spokojení," dodal útočník Los Angeles.

Slovinci, kteří loni sestoupili z elitní kategorie mistrovství světa, dosáhli při své první účasti na olympiádě historického zápisu. Jejich maximem na velkých turnajích dosud byla dvě 13. místa ze světových šampionátů.

Čtvrtfinále:

Švédsko - Slovinsko 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 19. Steen (Alfredsson, Karlsson), 42. D. Sedin (Eriksson), 49. Eriksson (Bäckström, Oduya), 52. Hagelin (Kronwall, Ji. Ericsson), 57. Hagelin (Karlsson). Rozhodčí: Šindler (ČR), Meier (USA) - Carlson, Wheler (oba Kan.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 7325.

Švédsko: Lundqvist - Jo. Ericsson, Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, Karlsson, Edler, Ekman-Larsson - Steen, Berglund, Alfredsson - Eriksson, Bäckström, D. Sedin - Johansson, Silfverberg, Landeskog - Hagelin, Krüger, Ji. Ericsson - od 21. navíc Nyquist. Trenér: Pär Marts.

Slovinsko: Kristan - Pretnar, Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Pavlin, Tavželj, Podlipnik - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, M. Rodman, Urbas - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.

MATCH OVERVIEW LEGACY
19. 2. • 09:00
Švédsko
Švédsko
5:0
ONLINE
19. února
09:00
Slovinsko
Slovinsko
Góly

Domácí: 18:50. Steen, 41:42. D. Sedin, 48:04. Eriksson, 51:27. Hagelin, 56:10. Hagelin

Hosté:

Sestavy

Domácí: Lundqvist (Enroth) – Jonathan Ericsson, Kronwall (C), Hjalmarsson, Oduya, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson – Alfredsson, Berglund, Steen – Backström, Eriksson, D. Sedin – Silfverberg, Johansson, Landeskog – Krüger, Nyquist, Jimmie Ericsson – Hagelin. Trenér: Pär Marts.

Hosté: Kristan (Hocevar) – Pretnar, Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Pavlin, Tavželj, Podlipnik – Kopitar, D. Rodman, Muršak – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas, M. Rodman, Razingar (C) – Goličič, Musič, Pance. Trenér: Matjaž Kopitar.

Rozhodčí

Meier, Šindler – Carlson, Wheler

Stadion

Bolšoj Ice Dome, Soči, Rusko

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud