23. února 2014 • 19:00

Sbohem, Soči! Oheň zhasnul, olympijské hry skončily

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE | Dvaadvacáté zimní olympijské hry v Soči jsou minulostí. Oficiálně je dnes zakončil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, pro něhož byly tyto hry prvními po jeho loňském zvolení do funkce. Příští zimní boje pod pěti kruhy se uskuteční za čtyři roky v korejském Pchjongčchangu.



Zahájení dalšího čtyřletého cyklu symbolizovalo předání olympijské vlajky zástupcům Pchjongčchangu, který se po dvou neúspěšných kandidaturách dočkal pořádání her na třetí pokus. Vlajka s pěti kruhy byla nejprve stažena ze stožáru a z rukou starosty Soči Anatolije Pachomova a poté šéfa MOV Bacha ji převzal starosta příštího olympijského města I Sok-ne.

"Rusko splnilo vše, co slíbilo. Děkuji Soči, děkuji Rusku," uvedl Bach, jenž následně prohlásil hry za ukončené. "V souladu s tradicí zvu mládež celého světa na XXIII. zimní olympijské hry do Pchjongčchangu," dodal.

Olympijský oheň následně "uhasil" svým dechem jeden ze tří zvířecích maskotů medvěd, jenž poté v připomínce na svou "roli" během OH v Moskvě v roce 1980 uronil slzu na znamení, že hry končí.

Závěrečný slavnostní ceremoniál, který ukončí 22. zimní olympijské hry v Soči, byl zahájen
Závěrečný slavnostní ceremoniál, který ukončí 22. zimní olympijské hry v Soči, byl zahájen

Pro Českou republiku byly hry u Černého moře díky bilanci dvou zlatých, čtyř stříbrných a dvou bronzových medailí nejúspěšnější v historii. Vlajkonošem zbytku výpravy byl dnes na čtyřicetitisícovém stadionu Fišt symbolicky biatlonista Ondřej Moravec, jenž cenných kovů vybojoval nejvíc. Trojnásobný medailista byl jedním z osmi biatlonistů, kteří nesli vlajky svých států, takže měl během čekání na nástup možnost popovídat si s kolegy.

"Byli jsme tam asi hodinu. Tak jsem se bavil s Martinem Fourcadem," popsal Moravec dlouhé čekání, které vyplnil debatou s úspěšným francouzským závodníkem. "Jakmile naši vylezli z tunelu, začal jsem zběsile mávat," dodal majitel dvou stříber a jednoho bronzu ze Soči, jenž spolu s ostatními vlajkonoši vyšel na plochu stadionu dřív než zbytek výpravy.

Umělecký program ceremoniálu se nesl především ve znamení představení ruské kultury, tedy hudby, literatury, ale i cirkusu. Ruští organizátoři nicméně dokázali program odlehčit připomenutím nepovedeného momentu ze slavnostního zahájení, kdy se při pyrotechnickém efektu neotevřela jedna z vloček a tradiční olympijský symbol tak tvořily pouze čtyři kruhy. Také dnes 700 tanečníků jakoby nedokázalo při proměně z mořských vln zformovat pravý horní kruh, ale po chvilce "napětí" se za jásotu publika objevil i ten.

V rámci slavnostního večera byli vyhlášeni vítězové obou běžeckých maratonů. Ceremoniál před vyprodaným stadionem si tak užilo trio Norek v čele se zlatou Marit Björgenovou a k radosti domácích fanoušků i trojice Rusů s šampionem Alexandrem Legkovem. Další ruský hrdina posledního dne, bobista Alexandr Zubkov, zase seděl na čestné tribuně po boku prezidenta Vladimira Putina.

Do svých funkcí byli také oficiálně uvedeni noví členové komise sportovců MOV Ole Einar Björndalen a Hayley Wickenheiserová. Oba v Soči zakončili svou kariérou nejlepším možným způsobem - norský biatlonista Björndalen je s osmi zlaty, čtyřmi stříbry a jedním bronzem nejúspěšnějším sportovcem v historii ZOH, legenda ženského hokeje Wickenheiserová zase získala s Kanadou už čtvrtý olympijský triumf. Oba symbolicky za všechny sportovce poděkovali dobrovolníkům, bez nichž by hry byly nemyslitelné.

 

 

 

19:21 Hry v Soči byla olympiádou opravdu ve velkém stylu.

Největší animatronické postavy světa ukončily 22. zimní olympijské hry v SočiFoto Reuters

 

Mých TOP 5 hrdinů ze Soči: Björndalen, Selänne, Domračevová, Björgenová a naše suverénní samice @SamkovaEva:-) A jak byste to vybrali vy?

February 23, 2014

 


 

18:07 Najdete některé zlaté kanadské hokejisty, kteří výhrou nad Švédy obhájili titul z her ve Vancouveru?

Výprava Kanady, kterou poslední den olympiády potěšili hokejisté ziskem zlatých medailíFoto Reuters

17:47 Sportovci už jsou na ploše stadionu a přihlíží velké show, kterou organizátoři 22. olympijských her pro závěrečný ceremoniál připravili.

 

 

17:35 Dnes naposledy vlaje nad areálem v Soči olympijská vlajka.

 


 

17:14 Začal závěrečný ceremoniál 22. zimních olympijských her Soči 2014, na kterých čeští sportovci získali rekordní počet osmi medailí. Ceremoniál sledujte ONLINE zde.

15:40 Nejdražší zimní olympijské hry v historii skončily a jejich ruští pořadatelé mohou být spokojeni. Výhrůžky teroristů se nenaplnily, počasí i přes velké teplo a občasnou mlhu program nijak výrazně nepoznamenalo a ani na organizaci si účastníci her nemohli příliš stěžovat. A navíc Rusko vyhrálo hodnocení zemí, což se mu povedlo naposledy před dvaceti lety v Lillehammeru.

15:40 Těsně před startem hokejového finále v Soči nebylo jasné, jestli v modro-žlutých barvách proti Kanadě nastoupí klíčový technik Nicklas Bäckström. Nenastoupil. Prý migréna. Důvod byl ale jiný, útočník Washingtonu Capitals měl pozitivní dopingový nález! Více informací ZDE.

15:23 Hokejisté Kanady porazili ve finále olympijského turnaje v Soči Švédsko 3:0 a obhájili zlato z Vancouveru. Zimní olympiádu vyhráli Kanaďané podeváté v historii, čímž se v čele odpoutali od sborné s osmi triumfy. Současní mistři světa Švédové získali pod pěti kruhy potřetí stříbro. Góly vítězů dali Jonathan Toews, kapitán Sidney Crosby a Chris Kunitz. Více informací ZDE.

15:20 Česká výprava obsadila na ZOH v Soči díky rekordní bilanci dvou zlatých, čtyř stříbrných a dvou bronzových medailí 15. místo v hodnocení zemí.

13:10 Hokejové finále je tady, bitvu o zlato mezi Švédskem a Kanadou sledujte ONLINE zde.

 

12:46 Ruský pilot Alexandr Zubkov vyhrál na domácí trati v Soči olympijské zlato i se čtyřbobem. Češi vedení Janem Vrbou zopakovali 16. místo.

12:32 Počet dopingových kontrol provedených při olympijských hrách v Soči nakonec ještě překročil avizovaný plán. Šéf MOV Thomas Bach dnes oznámil, že od otevření olympijské vesnice sportovci podstoupili celkem 2631 testů, z toho 1420 vzorků krve či moči bylo odebráno mimo soutěže.

 

09:54 Závěrečný běžecký závod na olympijských hrách v Soči se proměnil v ruský triumf. Maraton na 50 km volnou technikou vyhrál Alexandr Legkov, za kterým ve finiši skončili Maxim Vylegžanin a Ilja Černousov. Ruští sportovci díky tomu mají jisté prvenství v medailovém pořadí zemí. Čeští lyžaři na nejlepší nestačili, Petr Novák obsadil 29. místo a Lukáš Bauer doběhl jednatřicátý. Více informací ZDE.

 

08:00 Na svůj poslední olympijský závod se chystá běžec na lyžích Lukáš Bauer. Lyžařský maraton na 50 kilometrů čeká také Jiřího Magála, Martina Jakše a Petra Nováka. ONLINE ze závodu sledujte ZDE.

06:35 Rakouský běžec na lyžích Johannes Dürr, který byl medailovou nadějí Rakouska pro dnešní olympijský závod na 50 kilometrů mužů s hromadným startem, měl pozitivní dopingový nález. Podle agentury APA to dnes oznámil rakouský olympijský výbor. Při kontrole byla v těle závodníka odhalena zakázaná látka EPO.

06:30 Vítejte u nedělního přehledu olympijského dění. Nezapomeňte také na Twitteru sledovat účty týmu deníku Sport přímo ze Soči!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud