19. srpna 2014 • 14:07

Švéd Bäckström dostane medaili za Soči. Půl roku po finále

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten skandál během olympiády v Soči otřásl Švédskem. Útočník Nicklas Bäckström se těsně před finálovým zápasem proti Kanadě dozvěděl, že nesmí nastoupit, poněvadž měl pozitivní dopingový test. Centr Washingtonu však o stříbrnou medaili nakonec nepřijde. Obdrží ji dodatečně, půl roku po zimních hrách…



Celá záležitost dodnes není zcela jasná. Bäckström užívá prášky na alergii obsahující zakázaný pseudoefedrin. Už v říjnu minulého roku MOV upozornil všechny účastnické země, aby sportovci mezi 30. lednem a 24. únorem, tedy v období kolem olympijských her, neužívali preparáty obsahující tuto látku. Lékař švédského mužstva Björn Waldebäck to MOV oznámil a Bäckströmovi sdělil, že může léky brát dál.

Šokovaný tým Tre kronor bez jedné z opor prohrál s Kanadou 0:3 a nakonec získal stříbro. MOV po zvážení rozhodl, že 26letému Bäckströmovi neudělí žádný dodatečný trest a tudíž má taky právo dostat medaili jako ostatní hráči. Stane se tak 28. srpna při ceremoniálu v Gävle během utkání jeho mateřského celku Brynäs IF proti Djurgardenu, tedy šest měsíců po olympiádě.

„Děláme to z toho důvodu, že Nicklas se těsně po zápase nemohl zúčastnit předávání medailí. Rozsudek MOV jsme se dověděli pár týdnů po skončení her. Jsme rádi, že Bäckisovi můžeme stříbro dát aspoň touhle formou,“ uvedl šéf švédského hokejového svazu Christer Englund.

Švédové hned po finále žádali od MOV omluvu za to, že svým jednáním ovlivnil souboj o olympijské zlato. Poukazovali hlavně na to, že dopingové testy byly vyhodnoceny se zpožděním, tým Tre kronor se o verdiktu navíc dověděl krátce před zápasem. Vzniklá situace ovlivnila celý tým, Bäckström se na ledě neobjevil. Se zpožděním se koncem měsíce dočká aspoň útěchy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud