31. července 2015 • 12:03

Peking získal po letní i zimní olympiádu 2022. Porazil Almaty

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zimní olympijské hry v roce 2022 se uskuteční v Pekingu. Čínská metropole je prvním městem, které po letních hrách uspořádá i zimní variantu. Rozhodli o tom delegáti na 128. kongresu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Kuala Lumpuru, kteří volili mezi čínskou metropolí a největším kazašským městem Almaty. Peking obdržel 44 hlasů, Almaty o čtyři méně.



Zánovní a architektonicky originální sportovní areály jako vzpomínka na organizačně úspěšné letní Hry 2008 včetně Ptačího hnízda, s nímž se počítá pro zahajovací i závěrečný ceremoniál, byly hlavním trumfem pekingské nabídky. Stejně jako při kandidatuře na Hry 2008 pomáhá také mamutí trh, na němž by se ráda představila třeba hokejová NHL.

Názor Jiřího Kejvala, předsedy Českého olympijského výboru

"Pro Peking to bude zcela nová zkušenost, tradici v zimních sportech nemá. Nicméně jsem přesvědčen, že hry zvládne zorganizovat na vysoké úrovni. Číňané to dokázali už v roce 2008. Vědí, co taková akce obnáší, to je také jejich velká výhoda."

Na druhé straně stojí 160 kilometrů mezi Pekingem a horskými středisky Jen-čching a Čang-ťia-kchou, ačkoli organizátoři slibují, že rychlovlakem bude možné vzdálenost překonat za 50 minut. Všechna horská sportoviště by organizátoři museli ještě postavit. Problémem také je také, že hory nad Pekingem jsou suché a pořadatelé by museli použít místní vodní nádrž na produkci umělého sněhu. Stejně jako v Pekingu je problémem silné znečištění ovzduší.

I během kandidatury na letní hry bylo životní prostředí silným tématem, slavný etiopský běžec Haile Gebrselassie kvůli tomu dokonce vzdal účast v maratonu. Před sedmi lety Číňané kvůli olympiádě zavřeli velké továrny a i letos slibují zlepšení.

„Kvalita vzduchu v našich horských střediscích je velmi vysoká. Už je lepší než olympijský standard,“ tvrdí bývalá krasobruslařka Šen Süe, trojnásobná olympijská medailistka a zlatá z Vancouveru v kategorii sportovních dvojic.

Náklady Pekingu na organizaci a infrastrukturu se pohybují jen kolem tří miliard dolarů. A to přesto, že obě země by si mohly dovolit daleko významnější finanční injekci. Čína má k dispozici svůj obří trh.

Oba kandidáti byli kritizováni ochránci lidských práv. Čína čelí stejným výhradám jako v kampani před letními Hrami 2008, ačkoli tehdy slibovala, že olympiáda pomůže, aby se situace v zemi zlepšila.

„Hry bude hostit země, která vážně porušuje lidská práva,“ uvedla Minky Worfdenová z organizace Human Rights Watch.

PROFIL POŘADATELE ZOH 2022
Počet obyvatel: 19,6 milionu
Rozpočet na organizaci: 1,558 miliardy dolarů
Rozpočet na infrastrukturu: 1,51 miliardy dolarů
Sportoviště: 12, 6 existujících
Výhody: Využití sportovišť letní olympiády 2008, možnost jako první město pořádat letní i zimní Hry
Nevýhody: Stošedesátikilometrová vzdálenost Pekingu od horských středisek, která by bylo nutné pokrýt umělým sněhem, znečištěné ovzduší ve městě i v horách, nedodržování lidských práv v zemi

Předseda MOV Thomas Bach oznámil výsledky volby. Radovat se mohli v Pekingu.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud