13. září 2017 • 20:41

Kejvala potopil zrádný anonymní dopis, měl být v MOV, letěl domů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anonymní dopis adresovaný prezidentu MOV Thomasu Bachovi stojí za tím, že šéf českého olympismu Jiří Kejval nebude v sobotu jmenován členem nejmocnější sportovní organizace. Kejval se měl stát členem MOV, místo toho však narychlo odletěl domů a už dnes odpoledne přistál na pražském letišti. Jeho volba se odkládá minimálně do února.



Měl to být sváteční den, v němž by český sport získal výrazné politické body na mezinárodní scéně. Místo toho je tu další velká rána. Místo v exkluzivním sboru mocných pánů světového sportu už se zdálo hodně blízko.

Předseda Českého olympijského výboru se dostal na seznam devíti nově navržených individuálních členů MOV, kteří měli být inaugurováni v sobotu na zasedání MOV v Limě. Místo toho se však Kejval dnes večer překvapivě objevil v Praze.

„Požádal jsem kolegy z Mezinárodního olympijského výboru, aby přesunuli mou volbu za stálého člena MOV na únor příštího roku,“ uvedl Kejval. „Důvodem je současná situace v českém sportu, na jejíž řešení se nyní chci soustředit. MOV plně respektuje mé rozhodnutí a podporuje mě v něm.“

Podle informací iSport.cz za Kejvalovým nečekaným odletem z Limy stojí skandální anonym, který v pondělí došel na adresu vedení Mezinárodního olympijského výboru.

Dopis obsahuje informace o Peltovi

V dopise je popsána současná dotační kauza českého sportu, jsou v něm informace o zadržení fotbalového bosse Miroslava Pelty a jeho autor se viditelně snaží vzbudit dojem, že Kejval patří k hlavním viníkům případu. „Navrhuji, že byste měl zvážit, zda je pan Kejval vhodnou osobou, která by ve strukturách vaší organizace zastávala myšlenky olympismu,“ uvedl autor dopisu.

Nejsou tu žádná fakta, jen nástřely. „Anonymy jsou dětinská trapnost a je zbytečné je jakkoli komentovat,“ reagoval Kejval.

Český sport tak minimálně dočasně přišel o šanci mít svého stálého zástupce v Mezinárodním olympijském výboru, o což marně usiluje od roku 2001, kdy se z osobních důvodů svého členství vzdala sedminásobná olympijská šampionka v gymnastice Věra Čáslavská.

Naposledy byl v letech 1999 – 2001 a 2004 – 2012 oštěpař Jan Železný členem MOV za komisi sportovců.


Čeští a českoslovenští členové MOV
1894 – 1943    Jiří Stanislav Guth-Jarkovský
1946 – 1965    Josef Gruss
1965 – 1981    František Kroutil
1981 – 1992    Vladimír Černušák
1995 – 2001    Věra Čáslavská
1999 – 2001 a 2004 – 2012    Jan Železný (komise sportovců)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud