František Prachař
22. března 2011 • 20:46

Železný Mike za 10 milionů kontra tichý Merckx

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko navštíví muž jménem Mike Tyson. Dnes kolem desáté večer přiletí na ruzyňské letiště člověk s mnoha přídomky. Legenda boxu, životní odpadlík, násilník, kriminálník. A v současnosti i napravená celebrita s temnou minulostí, která po celém světě natáčí filmy a je skvělou značkou, jež propaguje soukromé akce. Tak jako během čtyřdenní návštěvy Prahy, která právě začíná.



Boxeři a fanoušci sportu v rukavicích se na něj těší, ani ostatní jeho přítomnost nenechává bez emocí. Návštěva boxerského génia Mika Tysona v Praze bude sledovaná událost. Promotéři Ladislav Kutil a Pavol Mucha, kteří sehnali na čtyřdenní akci rozpočet deset milionů korun, mají v plánu jediné. Strhnout prostřednictvím luxusního hosta co největší pozornost na galavečer bojových sportů Heroes Gate 3, který se zítra uskuteční v Tesla Aréně (od 18 hodin).

Zatím se jim to daří. Prodali už přes čtyři tisíce lístků. Box bude mít v termínu 23.–27. jméno Tyson. Díky tomu například málokdo ví, že se od středy do soboty uskuteční tradiční turnaj amatérů Velká cena Ústí nad Labem. Zastíní ho totiž člověk, který sice už šest let neboxuje, jenže už jeho samotná přítomnost vzrušuje okolí a je žádanou obchodní značkou.

„Jeho přílet je určitě pro box událost číslo jedna a každý bojovník by se s ním rád setkal. Já se ale určitě půjdu podívat i na Velkou cenu Ústí,“ říká úřadující mistr Evropy Lukáš Konečný.

Takhle Mike Tyson propagoval svůj šestidílný dokument o poštovních holubech
Takhle Mike Tyson propagoval svůj šestidílný dokument o poštovních holubech


Tysonova blížící se audience ostře kontrastuje s nedávnou návštěvou cyklistické ikony Eddyho Merckxe. O něm se v minulém týdnu příliš nevědělo. Slavný Belgičan přijel na pozvání svého kamaráda – miliardáře Zdeňka Bakaly, aby sledoval soutěž Miss. Dorazil zadarmo a v tichosti. Na rozdíl od Tysona, který je člověkem, jenž těží i nyní ze své minulé slávy a nechává si za návštěvy platit. Jelikož má za sebou hodně černou minulost, vyvolává velké emoce.

„Jenže ať je to s ním, jak chce, je to modla boxu a pro spoustu lidí i nyní absolutní jednička. Zaslouží uznání. V osobním životě měl úlety, ale pak už se stal i terčem, na kterém si každý něco hledal,“ myslí si Ondřej Pála, nejlepší česká supertíha.

Jeho názor vystihuje to, co si o historicky nejmladším mistru světa v těžké váze myslí většina boxerů. Ti obvykle nehledí na fakt, že muž s přezdívkami „Železný Mike“ či „Zvíře“ seděl ve vězení za znásilnění, napadení, řízení pod vlivem drog a vedle toho měl na krku další desítky skandálů po celém světě. Nyní je však napravená celebrita, která propaguje veganskou stravu a jezdí tam, kde o něj projeví lidé zájem.

Ze stejného důvodu přiletí do Prahy. V rámci toho navštíví ve čtvrtek i redakci deníku Sport. Kdo bude chtít Tysona vidět na vlastní oči, má největší příležitost na noci bojovníků Heroes Gate 3, kde předá cenu v zápase o titul mistra světa WKF v ultimátním zápase. Jinak půjde zejména o soukromou akci, která potrvá až do neděle.

MIKE TYSON V PRAZE

23. 3. přílet kolem 22. hodiny, ubytování v hotelu Clarion ve Vysočanech

24. 3. návštěva deníku Sport, účast na galavečeru bojovníků Heroes Gate 3 (od 18 hodin)

25. 3. dva tréninky s veřejností v klubu Pražský rohovník na Opatově

26. 3. prohlídka Prahy

27. 3. odlet



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud