8. října 2016 • 15:20

Sesypal Váňu před Haďák… Holčák si připomíná triumf a sní o novém

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Valašský mág František Holčák bude mít na startu nejslavnějšího českého dostihu Velké pardubické opět svého koně. Desetiletý tmavý hnědák Puntarenas je dalším z vyslanců jeho stáje ve Velkých Karlovicích, která se poprvé proslavila právě před třiceti lety. Tehdy ve Velké triumfoval legendární Valencio, jehož jméno si Holčákova stáj připomíná v názvu.



Josef Váňa tehdy sletěl z Paramona před Hadím příkopem, Železník padl na Havlově skoku. Ve Velké pardubické 1986 to byl Valencio, který do cíle utíkal za vítězstvím. Byl to tehdy průlomový triumf stáje z Velkých Karlovic, která si svého vítězného koníka odchovala od hříběte.

„Bylo to první vítězství, největší vítězství. Vzpomínáme na to krásně my i obec Velké Karlovice. To bylo haló, zážitky, srandy, slivovice tekla proudem,“ usmívá se při vzpomínání dostihový trenér František Holčák. „Nám nikdo nikdy nevěřil, ani v Karlovicích, ani jinde, že vyhrajeme Velkou pardubickou. Já ji vyhrál pětkrát. A Valencio, to byl zážitek... U nás odchovaný, vytrénovaný na pastvinách v Karlovicích. Akorát amatér Zajko byl z Liberce, jinak to bylo všechno naše.“

Valencio vyhrál poslední ročník předtím, než začala vítězná éra nejúspěšnějšího koně historie Železníka. Tehdy na něm ještě seděl Antonín Novák.

„Ten dostih mám před sebou, to se nikdy nevymaže z paměti. Vidím, jak Valencio skáče Haďák. Pan Váňa s Paramonem do toho šli hlava nehlava. Věděl, že Valencio neskáče vodu dobře, přibrzdil a myslel si, že zastaví. Ale Valencio nezastavil a Paramon sesypal pana Váňu před Haďák,“ vzpomíná Holčák.

Velká národní byla bohovská

„Já jsem rád za každé vítězství. Ale Velká je Olymp každého trenéra. Někdo na to čeká třicet, padesát let a nedočká se ničeho. Je k tomu třeba štěstí, ale ne, že by se pro něj šlo jen tak. Je za tím dennodenní, systematická poctivá práce celého mančaftu. Bez toho to nejde.“

Valencio měl před sebou ještě další vrchol. Na jaře 1987 se postavil na start Velké národní v Liverpoolu a dodnes je jediným českým koněm, který se dostal až do cíle. Ve výsledcích je však mezi koňmi, kteří dostih nedokončili. Valencio totiž ve druhém kole po kolizi s volným koněm upadl na pětadvacáté překážce a podle pravidel Velké národní tak nebyl klasifikován. Navíc se v dostihu vážně zranil.

Legendární vítěz Velké pardubické Valencio v roce 2005Foto Archiv Sportu (Aleš Krecl)

„Doběhl do cíle. Ale můžu vám říct, že měl dost, bylo mi ho trochu líto. Velká národní není pro koně tohoto typu, pro to musí být kůň chovaný,“ říká Holčák. „Bylo to taky krásné, zážitek bohovský…“ Valenciovo jméno si po revoluci Holčák vetkl do erbu své nově založené soukromé stáje.

Na Vánoce nebyl ani kapr...

„Přišla sametová revoluce a dostihová stáj se zrušila jako komunistický přežitek. Dělal jsem vedoucího přidružené výroby v zemědělském družstvu a pan starosta se mě ptal, jestli bych chtěl dál dělat ve výrobě, nebo zkusit koně,“ vzpomíná Holčák.

„Říkal jsem, že koním trochu rozumím, že bych šel k nim. I když jsem věděl, že jdu do jámy lvové. To byly těžké boje, na Vánoce třeba nebyl ani kapr. Ale po vítězství Libentíny ve sté Velké pardubické se nám otevřely dveře. Plemenářský podnik Motěšice mi dal koníky do tréninku, a tak jsme se rozjeli.“

Od dob Valencia vyhrál Holčák Velkou pardubickou ještě čtyřikrát. V neděli sice v jeho Puntarenasovi sázkaři nevidí jednoho z favoritů, ale vyprávějte to valašskému mágovi.

„On je černým koněm, je v lesku, jako uhel. Takže si myslím, že bude černým koněm Velké,“ usmívá se Holčák. Puntarenas letos běžel jen dvakrát v červnu. Poprvé vyhrál kratší dostih, v druhé kvalifikaci Velké pardubické dlouho vedl, aby těsně prohrál finiš s Templářem.

„Je to silák, namakaný z kopců. Letos má dobré výsledky. Měl běhat ještě jednou, dovezli jsme ho do Pardubic, ale bylo opravdu tvrdo a majitel rozhodl, že ho běhat nenechá,“ říká Holčák. „Trošku štěstíčka a mělo by to být dobré. Už je to dlouho, co jsme nevyhráli, chtěli bychom zabodovat…“

Dostihový trenér Radek Holčák slaví se svou stájí vítězství v Českém derby. Zahrál si fotbálek proti týmu svého táty Františka
Video se připravuje ...

Smůla nemůže trvat věčně, doufá trenér diskvalifikovaného Nikase
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud