8. října 2017 • 14:21

Vrátí se Váňa do Velké pardubické? Theophilos ho táhne ke comebacku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepříjemná kolize z Velké mostecké zpomalila nejpočetnějšímu dostihovému syndikátu DK iSport-Váňa posun k Velké pardubické. Theophilos sice kvalifikaci suverénně splnil, ale po tréninkovém výpadku nebyl schopný startovat v Ceně Labě, což je poslední příprava na Velkou. Trenér Josef Váňa jej tak znovu přihlásil do prestižního Poplerova memoriálu, kde skončil díky mocnému finiši na druhém místě. A Váňa také naznačil, že by se právě v sedle Theophila mohl časem sám do Velké pardubické vrátit. Byla by to prvotřídní senzace. 



Velká pardubická 2017 ONLINE (16.40): Podrobná reportáž z průběhu legendárního dostihu ZDE »

Jak je Theophilos připravený na dnešní Poplerův memoriál? Trenér Josef Váňa to řekl jednoznačně svým typickým slovníkem. „Jezdil jsem ho v tréninku a je jak střelená svině,“ pousmál se dostihový principál. Ještě zajímavější je však to, co hned vzápětí dodal ke své, i Theophilově, případné budoucnosti ohledně Velké pardubické.

Klobouky, kulichy i anglická královna. Vychutnejte si atmosféru Velké pardubické!
Video se připravuje ...

„Záleží na koni, musí se k tomu nějaký ten Theophilos dopracovat, abychom mohli jet spolu,“ řekl Váňa. Z jeho pohledu to nebyla jen hra se slovy nebo nadsázka. Když se Theophilos na konci srpna zranil po srážce ve Velké mostecké s tréninkovým kolegou Sundarou, vzal si jej ve finiši příprav na pardubický víkend do parády právě dostihový nestor. Vzájemnou spolupráci si hodně pochvaloval. „Celkem se mi to s ním začíná líbit,“ říkal Váňa, kterému bude zanedlouho 65 roků. „Že bych s ním šel do budoucna do Velké pardubické? Proč ne?“

Velká pardubická 2017: Vše, co potřebujete vědět o legendárním dostihu »

Byla by to prvotřídní senzace. Osminásobný vítěz Velké pardubické v prestižním dostihu startoval naposledy v roce 2014, s Tiumenem skončili šestnáctí. Čtyři dostihy Váňa absolvoval v roce 2016, v této sezoně nejezdil ani jednou. Vždycky však naznačoval, že pokud by ještě našel vhodného koně, mohl by se o případný comeback pokusit. A sedmiletý Theophilos se mu v práci líbil.

Třídu i odolnost už v letošní sezoně ukázal. Vyhrál Prvomájovou steeplechase, ve druhé kvalifikaci doběhl čtvrtý a pro vítězství si běžel ve Velké mostecké. Jenže tam jej před koncem trefil volně pobíhající Sundara. Žokej Bartoš i Theophilos sice ránu ustáli a doběhli pro druhé místo, ale hnědáka pak začala bolet záda. A v tréninku musel výrazně polevit.

Prasynovec jediné vítězky Velké pardubické: Lata byla velmi skromná, v té době ale její výhra způsobila poprask
Video se připravuje ...

„Podle Pepči Bartoše to byla rána, až se divil, že ho nepřerazil vejpůl,“ líčil Váňa. „Sundara je dostihově minimálně půl roku nepoužitelný, Theophilovo zranění naštěstí nebylo tak vážné. Je to stabilní, velký a silný kůň. Žádná sračka.“

I tak musel v tréninku polevit, na těžkou Cenu Labe to nebylo. Proto jej Váňa nakonec přihlásil do sprinterského Poplerova memoriálu. V tom byl Theophilos před rokem druhý. V sedle bude mít Josefa Váňu mladšího, na startu bude osm koní. Včetně loňského vítěze Taranta.

Dostih začíná v 15.40 hodin, v paddocku bude Theophila tradičně podporovat početná skupina spolumajitelů v zelenobílých barvách. Dostihový klub je pro všechny zájemce stále otevřený, přihlášky pro příští sezonu už jsou na stránkách dkfans.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud