Květoslav Šimek
19. října 2020 • 13:00

Ženská síla ve světě tvrdých chlapů. Váňa je proti, jak se prosadit ve Velké?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ženy do překážek nepatří, říká trenér Josef Váňa. Do extrémně tvrdého, fyzicky i psychicky náročného sportu se nehodí. Přesto je řada odvážných žen, které se zažité pravidlo snaží zbořit. Ve 130. ročníku Velké pardubické steeplechase měly hned tři trenérky své koně do sedmého místa! A díky jezdkyni Veronice Škvařilové-Řezáčové byla po šesti letech žena i na startu. Taxis i s podceňovaným All Scaterem zvládla zcela suverénně. Jak se ženy dokáží v chlapském prostředí slavného dostihu prosadit? V prémiové části článku najdete i názor vítězné trenérky z roku 2016 Martiny Jelínkové-Růžičkové či přehled všech jezdkyň ve Velké pardubické.



Lata Brandisová, Lenka Horáková a Martina Růžičková. Jediné tři ženy, které se vítězně zapsaly do historie Velké pardubické steeplechase. Brandisová jako jezdkyně v roce 1937, Horáková s Růžičkovou jako trenérky s Peruánem (1998, 1999, 2000) a Charme Lookem (2016).

Letos nechybělo moc a skromná řada ženských šampionek byla delší. Za vítězným Hegnusem skončil druhý Player, kterého připravuje Lenka Kvapilová. Čtvrtý byl Talent od Hany Kabelkové. Ta mimochodem až do loňského roku, celkem sedm let, trénovala i třetího Vanduala. A na sedmém místě skončil Lodgian Whistle, kterého trénuje Štěpánka Myšková. Veronika Škvařilová se s All Scaterem (trenérkou je její máma Jana Řezáčová) do cíle nedostala. Skončili na Irské lavici.

„Pro mě Player vyhrál,“ vrací se Lenka Kvapilová k překážkovému vrcholu dostihové sezony v Pardubicích. „Suprový výsledek. Samozřejmě, první místo bych Marcelovi (Novákovi) přála, aby už Velkou konečně vyhrál. Já osobně to ale beru jako vítězství, největší trenérský úspěch. Byla jsem nadšená i z toho, jak se Player v dostihu choval, jak skákal, neudělal žádnou chybičku. Na Taxis šel první, skočil suprově. Ve finiši jsem věděla, že budeme nejhůř třetí. Hulákala jsem na Playera i na Marcela, ať to nezdávají, ať do toho dají všechno. Velký zážitek, skoro až na infarkt.“

Vzorem je Váňa

Kvapilová koně trénuje v Dubnici pod Ralskem společně s partnerem Marcelem Novákem. „Týmová práce,“ upřesňuje Kvapilová, která dostihy i jezdí. „Na všem se domlouváme, nejen u Playera. Marcel má nějakou představu o tréninkové práci, já koně znám. Podívám se na něho a vím, že třeba ten den práci jít nemůže. Že je unavenější nebo zrovna nemá náladu. Vše je o domluvě.“

Dobře ví, že překážkové dostihy jsou z drtivé části chlapský sport. „Já to mám jako

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud